Svijet
0

Evropske zemlje se dogovorile o naftnom embargu za Iran

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropske zemlje su postigle principijelni dogovor o uvođenju embarga na kupovinu sirove iranske nafte ako se Teheran ne obaveže da će sarađivati s međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim kontroverznim nuklearnim programom, doznaje se u srijedu iz diplomatskih izvora.

"Imamo principijelni dogovor da idemo" prema naftnom embargu, izjavio je jedan evropski diplomat agenciji AFP. Ali "ima još puno posla" da se uradi do narednog skupa ministara vanjskih poslova EU-a predviđenog za 30. januar u Bruxellesu, na kojem bi se mogla donijeti odluka, dodao je on.

EU je početkom decembra dao do znanja da će razmotriti uvođenje novih sankcija Iranu poslije objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Pokazalo se, međutim, da su evropske zemlje podijeljene oko prikladnosti uvođenja naftnog embarga koji bi pogodio one među njima koje uvoze iransku naftu, kao što su Grčka, Italija, Španija i Belgija.

U 2010. godini EU je kupio 18 posto iranske nafte koja se prodavala u svijetu, ostatak je uglavnom otišao u Aziju.

Dogovor je postignut krajem decembra kada su Atina, Madrid i Rim ukinuli svoje prigovore, precizirao je jedan diplomat.

Teheran je posljednjih dana prijetio da će zatvoriti prolaz Ormuz kroz koji prođe oko 40 posto svjetskog naftnog pomorskog prometa, u slučaju uvođenja sankcija na izvoz nafte.