Svijet
0

Evropske snage ostaju u BiH koliko to bude trebalo

FENA
Evropski vojnici ostat će u Bosni i Hercegovini onoliko dugo koliko bude trebalo, a u interesu stabilnosti Balkana, ocijenio je u ponedjeljak portugalski ministar odbrane Nuno Severiano Teixeira, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Situacija je stabilna, nema bojazni za sigurnost, ali politička situacija zaslužuje svu našu pažnju" i "EU mora zadržati svoje vojno prisustvo onoliko dugo koliko je to potrebno za stabilnost regije", rekao je Teixeira novinarima, nakon prve radne sjednice s kolegama EU-a.

Zbog teške situacije vezane za Kosovo, koje je predmet teških pregovora, smatra se da bi ono moglo uticati na prilike u BiH.

"Imali smo ranije neke izglede za povlačenje", insistirao je Teixeira, ali zbog onoga što se danas dešava, "snage treba da ostanu onoliko dugo koliko to bude neophodno".

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je pred ministrima "svoju veliku zabrinutost" zbog poteškoća u BiH. On je ocijenio neopodnim da podsjeti bosanske političke dužnosnike na njihove obaveze te da je potrebno održati "jako prisustvo EU-a u BiH".

Šefovi diplomatija EU-a, također okupljeni u ponedjeljak u Bruxellesu, produžili su do 31. decembra 2009. evropsku policijsku misiju u BiH, koja ima za cilj da "formira profesionalnu i multietničku policiju, koja će biti u stanju da se dugoročno pridržava evropskih i međunarodnih normi.

"Reforma policije je ključni uvjet", naglasio je Solana.

Ova reforma, koju zahtijeva Evopa za potpisivanje prvog sporazuma o približavanju EU-BiH, kojoj se još uvijek protive bosanski Srbi, koji žele policiju svog entiteta, Bošnjaci i Hrvati traže njeno ukidanje i uspostavljanje novih struktura na državnom nivou.

EU je uopćeno zabrinuta "pogoršanjem političke situacije u BiH".

Ministri su pozvali bosanske političke dužnosnike da "zaustave podrivati državne temelje, da osiguraju funkcioniranje institucija i krenu ka bitnim reformama za napredak Bosne i Hercegovine".