Svijet
0

Evropska unija usvojila nove sankcije za Mijanmar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija je u ponedjeljak zvanično usvojila nove sankcije za Mijanmar koje uključuju i embargo na izvoz drveta i metala.

Ove mjere se primjenju od ovog ponedjeljka, izjavio je jedan evropski izvor.

Nove sankcije o kojima se 27 ministara vanjskih poslova EU dogovorilo u oktobru "odnose se na izvore prihoda vojnog režima, posebno u sektorima u kojima su kršenja ljudskih prava zajednička", navodi se u tekstu koji je usvojen u ponedjeljak.

EU zabranjuje uvoz drveta, metala, minerala, dragog i poludragog kamenja u EU. Zabrana se odnosi na 1.207 mijanmarskih preduzeća, precizirao je ovaj evropski izvor.

Također je zabranjen evropski izvoz u Mijanmar opreme za ove sektore, a zabranjena su i nova investiranja u mijanmarska preduzeća koja djeluju u tim sektorima.

EU je proširila listu osoba kojima je zabranjen boravak na evropskom teritoriju i zamrznula njihovu imovinu.

Prve sankcije Mijanmaru su uvedene 1996. godine, a u oktobru je EU donijela principjelnu odluku da pojača sankcije protiv mijanmarskog režima koji je krajem septembra ugušio narodni pokret što su ga inicirali budistički svečenici protiv hunte.

Ministri EU su u ponedjeljak pozvali vladu ove zemlje da preduzme konkretne mjere kako bi odgovorila na zabrinutost svoga stanovništva i međunarodne zajednice: da prestane s hapšenjima, oslobodi sve političke zatvorenike i pokrene proces nacionalnog pomirenja.