Berlin
0

Evropska unija traži novi svjetski finansijski poredak

FENA
Evropska unija zahtijeva što brže uspostavljanje svjetskog sistema za temeljnu kontrolu finansijskog poslovanja, u što spada sistem za pravovremeno otkrivanje finansijskih kriza, sankcioniranje zemalja koje poreznim neplatišama pružaju utočište, te ograničavanje plaća menadžerima, saopćeno je nakon sastanka predsjednika vlada i država evropskih članica skupine G20 koji su se sastali u Berlinu.

Sastanak je organiziran kako bi se pripremilo zajedničko stajalište EU-a na svjetskom finansijskom samitu koji će početkom aprila biti održan u Londonu, prenosi Hina.

"Evropa je pokazala svoju odgovornost pred svijetom", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta evropskih čelnika.

Ona je istaknula kako je cilj danas dogovorenih mjera povratak povjerenja u svjetski finansijski sistem. Merkel je naglasila da je postignut cilj nedjeljnog susreta u Berlinu a to je "jedinstvena i snažna poruke zajedništva" članica EU-a na predstojećem samitu u Londonu.

Kako je saopćila njemačka vlada, na sastanku u Berlinu je prihvaćeno ukupno sedam prijedloga mjera za bolju kontrolu svjetskog finansijskog poslovanja.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je ovlašten za strogu kontrolu zaključaka donesenih početkom decembra na samitu G20 u Washingtonu a za to je predviđeno udvostručenje finansija ove organizacije.

Britanski premijer Gordon Brown naglasio je da će MMF ubuduće imati dovoljno sredstava "ne samo za otkrivanje kriza nego i za njihovo sprečavanje".

Nadalje je predviđeno uvođenje mjera za strogu kontrolu svih finansijskih produkata, s posebnim naglaskom na rizične produkte poput tzv. hedge fondova te isto tako instrumenti za sankcioniranje "nekooperativnih jurisdikcija", tzv. poreznih oaza koje na međunarodnom planu omogućavaju utaju poreza.

Jedan od zaključaka berlinskog susreta odnosi se i na protekcionizam koji, kako je saopćeno, ne bi smio, "uprkos borbi protiv recesije", utjecati na slobodnu tržišnu ekonomiju.

Države članice EU i G20 će na samitu u Londonu podržati "raspravu i prihvaćanje Povelje za održivu ekonomiju", koja podržava one snage koje "bez ekscesa" povoljno utječu na globalni razvoj ekonomije.