Svijet
0

Evropska unija pregovara o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament u Strasbourgu u srijedu treba da usvoji rezoluciju o Kosovu, u kojoj se kaže da će biti potrebno da se "pregovorima UN-a i srpske vlade utanačeni prijelazni sporazum, ponovo procijeni u svjetlu razvoja na terenu, pošto evropska misija Euleks dostigne puni operativni kapacitet".

U raspravi o Kosovu u Evropskom parlamentu stavove o Kosovu će iznijeti Mirek Topolanek, premijer Češke, koja je predsjedavajući Unije, kao i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Evropski parlament u najavi ovog događaja navodi da je povod predstojeća godišnjica samoproglašenja nezavisnosti Kosova u Prištini, oko čega su, kako se navodi, i dalje podijeljene članice Evropske unije.

U saopćenju parlamenta Evropske unije se naglašava da sada na Kosovu s mandatom od dvije godine deluje misija Euleks, u širem okviru rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i dodaje da će ta misija "biti okončana čim vlasti Kosova budu stekle dovoljno iskustva da svim pripadnicima društva zajamče djelovanje pravne države". U rezoluciji, koju poslije rasprave i više podnesenih amandmana, treba da u srijedu ili u četvrtak prepodne usvoje evropski parlamentarci, se pozdravlja saglasnost srpske vlade za razmještaj Euleksa na Kosovu.

Također se ističe da "poslanici EP ohrabruju Srbiju da i dalje pruža dokaze takvog konstruktivnog pristupa, što se podudara s njenim težnjama da se priključi EU". Evropski parlamentarci ukazuju na rezolucije UN-a o Kosovu, odredbe povelje UN-a, konstatiraju da je u Prištini 17. februara prošle godine proglašena nezavisnost i naglašavaju veliku odgovornost Euleksa u uspostavljanju vladavine zakona na Kosovu, prenio je BBC.

Uz poziv da Evropska unija znatno politički i ekonomski pomogne Kosovo, navodi se i zabrinutost zbog ekonomske situacije i nepovoljnog utjecaja sporih reformi, općeraširene korupcije i organiziranog kriminala na Kosovu.