Svijet
0

Evropska unija pozdravlja Mubarakov odlazak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek pozdravili su ostavku egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i demokratske težnje egipatskog naroda.

"Evropska unija poštuje današnju odluku predsjednika Mubaraka. Podnošenjem ostavke on je poslušao glas egipatskog naroda i otvorio put prema brzim i temeljitim reformama", istaknuto je u saopćenju Catherine Ashton.

Ona je pozvala da se ubrza dijalog "koji će dovesti do formiranja vlade na širokoj osnovi i koja će poštovati težnje egipatskog naroda".

"Budućnost Egipta je u rukama egipatskog naroda, a Evropska unija mu je u tome spremna pomoći koliko god može", dodaje visoka predstavnica za vanjsku politiku.

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek ocijenio je da je "prevladala politička odgovornost te da bi Mubarakova odluka trebala olakšati demokratsku tranziciju bez daljnjeg nasilja".

"Uvjeren sam da je ovo povijesni dan, mirne i trajne demokratske promjene. U potpunosti podržavama težnje egipatskog naroda. Mi, narodi Evrope, na njihovoj smo strani i nudimo našu potporu", rekao je Buzek.

Buzek dodaje da je narod želio pad starog režima te ističe da egipatska vojska "mora nastaviti igrati kontstruktivnu ulogu u procesu demokratizacije".

Mubarak je u petak, nakon 18 dana masovnih prosvjeda protiv njegove gotovo 30-godišnje vladavine, odstupio s dužnosti, a potpredsjednik Omar Sueleiman je imenovao vojno vijeće za vođenje državnih poslova.

Dužnosnik vladajuće stranke ranije je rekao da su Mubarak i njegova obitelj otišli iz Kaira u ljetovalište na Crvenom moru Šarm el-Šeik gdje se nalazi predsjednička rezidencija.

Snažna egipatska vojska u petak ujutro zajamčila je da će obećane demokratske reforme biti provedene, ali su ljutiti prosvjednici pojačali ustanak protiv Mubaraka tako što su krenuli prema predsjedničkoj palači u Kairu i upali u zgradu državne televizije, prenosi Hina.