Svijet
0

Evropska unija ne priznaje legalnost izbora u Južnoj Osetiji

FENA
Evropska unija je naglasila u ponedjeljak da ne prizna legalnost predsjedničkih izbora koji su se održali u nedjelju u Južnoj Osetiji, separatističkoj gruzijskoj teritoriji koju je priznala i koju podržava Rusija.

„EU ne prizna ustavni i pravni okvir u kojem su održani ovi izbori“, naveo je u saopćenju glasnogovornik šefice diplomatije EU-a Catherine Ashton.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove iskoristila je ovu priliku da podsjeti da Unija podupire „teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije“, kako ih definira međunarodno pravo.

Separatistička gruzijska regija Južna Osetija održala je u nedjelju predsjedničke izbore, kako bi izabrala novog lidera ove proruske teritorije i izašla iz političke krize pokrenute poništavanjem prethodnih izbora koje je izgubio kandidat kojega je željela Moskva. Gruzija je osudila glasanje, a nije ga priznala ni međunarodna zajednica osim Rusije i nekoliko država Latinske Amerike i Pacifika, koje su priznale nezavisnost Južne Osetije nakon kratkog ruskogruzijskog rata u augustu 2008. godine.

Bivši lokalni šef KGB-a u Južnoj Osetiji je na čelu prvog kruga izbora, a drugi je predviđen za 8. april, saopćila je lokalna izborna komisija, a navele ruske agencije.