Zbog kršenja ljudskih prava
0

Evropska unija kaznila 32 iranska zvaničnika

FENA
William Hague
William Hague
Evropska unija je u utorak na sjednici ministara vanjskih poslova u Luxembourgu zamrznula imovinu i zabranila izdavanje viza za 32 iranska zvaničnika zbog njihove umiješanosti u kršenje ljudskih prava u Iranu.

Iranski zvaničnici su uglavnom članovi sudskog aparata ili osobe "za koje mislimo da su direktno umiješane" u represije nad borcima za ljudska prava i pripadnicima opozicije u Teheranu, precizirao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Evropska unija je zabrinuta zbog "znatnog povećanja pogubljenja posljednjih mjeseci i sistematske represije nad iranskim građanima, među kojim su branitelji ljudskih prava, advokati, novinari, borci za prava žena, blogeri, osobe koje pripadaju etničkim i vjerskim manjinama i pripadnici opozicije", navodi se u saopćenju.

U julu 2010. godine Evropljani su usvojili paletu mjera, osim onih koje su usvojene 9. juna u Ujedinjenim nacijama zbog odbijanja Irana da obustavi aktivnosti obogaćivanja urana za koje Zapad misli da su u svrhu izrade atomskog oružja, što Teheran negira.

Krajem septembra 2010. godine Washington je kaznio osam iranskih lidera optuženih da su odgovorni za "teška" kršenja ljudskih prava za vrijeme predsjedničkih izbora 2009. u Iranu.

Među tim ličnostima, koje su većinom ministri i bivši ministri, nalazi se Mohamamd Ali Jafari, vođa Čuvara revolucije i Said Mortazevi, bivši državni tužilac u Teheranu.

Lista s imenima 32 iranske ličnosti pod sankcijama EU-a treba da uskoro bude objavljena u Službenim novinama.