Svijet
0

Evropska Unija kasni s primjenom protokola iz Kyota

FENA
Evropska unija, pokazuje studija britanskog Instituta za istraživanja javne politike, kasni sa smanjivanjem emisije plinova koji izazivaju efekt staklenika, pa stoga postoji opasnost da neće uspjeti ispuniti obveze preuzete Protokolom iz Kyota.

Studija navodi kako će od 15 članica Unije koje su potpisale ovaj sporazum samo dvije, Britanija i Švedska, sigurno ispuniti predviđene rokove. Ostale zemlje kaskaju, ali prema riječima direktora Intituta Tonyja Graylinga još uvijek nije kasno.

"Ako vlade čvrsto odluče da će ispuniti obveze Protokola iz Kyota, kao što se nadam da će i učiniti, onda se mogu poduzeti akcije koje će povećati ulaganja u obnvoljive izvore energije. Rokovi se tada mogu stići", rekao je Grayling.

Dodao je kako bi bila katastrofa da Evropska unija ne ispuni obećano.

"Zemlje EU i druge industrijski razvijene zemlje poptisale su konveciju koja kaže da će smanjiti emisiju plinova prije nego što to isto budu tražile od zemalja u razvoju. Želimo li riješiti problem klimatskih promjena, razvijeni svijet mora dati primjer i tako osvojiti povjerenje zemalja kao što su Kina ili Indija", napomenuo je direktor Instituta za istraživanje javne politike.

Neuspjeh EU, prenosi BBC, bit će vrlo neugodan za službeni Bruxelles koji je bio jedan od najglasnijih zagovornika Sporazuma iz Kyota.