Reuters
0

Evropska unija je umorna od proširenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zemlje koje žele da uđu u Evropsku uniju čeka dugotrajan put ka tom cilju, jer je Unija sada više okrenuta institucionalnim reformama, rješavanju sopstvenih ekonomskih problema, a širom EU se osjeća zamor od proširenja, navodi agencija Reuters u tekstu posvećenom evropskim integracijama.

Politički analitičari ocjenjuju da će proširenje EU novim članicama biti otežano zbog unutrašnjih neslaganja u Uniji, međusobnih neriješenih problema između zemalja koje žele da uđu u EU, kao i želje država članica EU da svoju pažnju posvete ekonomiji i provođenju reformi u skladu s Lisabonskim ugovorom.

"Evropska unija će u bliskoj budućnosti biti okrenuta samo sebi i mnogi evropski lideri ne vide nikakvu dobit od proširenja Unije", ocijenio je Daniel Korski iz Evropskog vijeća za vanjske odnose.

Istraživanja provedena u EU pokazuju da među građanima postoji slabo interesovanje za ulazak novih država u Uniju, navela je britanska agencija.

Reuters ističe da su nade Srbije za ubrzavanje svog puta ka EU porasle poslije ukidanja viza krajem prošle godine, ali dodaje, da napredak zavisi od saradnje Beograda s Haškim sudom (ICTY).

Ulazak u EU nije na vidiku narednih godina ni za jednu zemlju sem Hrvatske i Islanda, kaže Katinka Barić iz Centra za evropske reforme, dodajući da standardi za prilključenje EU neće biti ublaženi.

Ovakav pristup država članica EU nastao je poslije ulaska Rumunije i Bugarske, 2007. godine, koje još nisu uspjele da se suprotstave široko rasprostranjenoj korupciji.

Reuters dodaje i da su vlade desnog centra u Njemačkoj i Francuskoj zabrinute zbog mogućnosti da Turska uđe u EU, a približavanje Ankare Uniji je usporeno i zbog neslaganja s Kiprom.