Grčka
0

Evropska unija ćuti, zelenaši trljaju ruke

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka se nalazi na sudbinskoj raskrsnici - velika ekonomska kriza i odbijanje EU da joj pomogne novim kreditima doveli su Grke pred fatalni zagrljaj svjetskih zelenaša.

Uoči sastanka na vrhu 27 članica EU u Briselu 25. i 26. marta, zvanična Atina ponovo se našla u centru zbivanja zbog ekonomske krize koja izaziva veliki potres kako u Grčkoj tako i cijeloj Uniji.

Grci su shvatili da EU i eurozona ne znači istovremeno i obavezu da zemlje članice automatski pomažu jedna drugu u kriznoj situaciji. Interesi svake članice unije su iznad interesa zajednice. Za sada ne postoji mehanizam da se ta situacija prevaziđe. To je i suštinska komponenta cijelog problema.

Ovakva situacija baca Grčku u naručje svjetskih zelenaša, čime joj prijeti potpuni bankrot. Tako reći, Grčka je eksperiment uživo  za novi model kapitalizma. Kako se stvari sada odvijaju u EU,  za Grčku postoje tri puta. 

Prvi je da sama Grčka obezbijedi sredstva za plate, penzije, kamate i zajmove, i to oštrim mjerama štednje koje bi, osim zaposlenih,  zahvatile i bogataše koji su preko of šor firmi za sada to izbjegavali. Poslije prvog paketa mjera već u maju došao bi drugi, pa treći... Ipak, ova varijanta je malo vjerovatna, jer ne postoji ni zakonska osnova za nju. 

Drugi način je da se evropske zemlje, prije svega Njemačka, Francuska i skandinavske zemlje dogovore da odmah pomognu Grčku i da za to nađu formulu. U suštini to bi značilo da odmah daju kredit od 25 milijardi eura sa niskim kamatama i da je tako izvuku iz ruku zelenaša koji se spremaju da zgrabe "oslabljeni plijen".

Predstavnici velikih bankarskih sistema i međunarodnih finansijskih fondova već mjesecima pregovaraju sa grčkim visokim funkcionerima o uslovima kreditiranja. Kako stvari sada stoje, teško je vjerovati da će se Evropa saglasiti da da kredit Grčkoj zbog poznatog njemačkog stava o tom pitanju.
Treći put je uzimanje zajma od MMF-a. Za Grke je to u ovom trenutku najgore rješenje zato što bi to značilo izlazak Grčke iz evrozone. 

To bi istovremeno značilo da EU ne može više da funkcioniše kao zajednica. Posljedice po grčku spoljnu i unutrašnju politiku biće negativne s obzirom na neriješena pitanja sa susjedima i  na agresivnu politiku Turske u Egeju na Kipar itd.

Stav Njemačke za sada utiče negativno na unutrašnju političku scenu Grčke i izaziva velike probleme i nedoumice, o čemu svjedoče vijesti i pisanja u štampi i elektronskim medijima koja stvaraju negativnu klimu - kako u Grčkoj tako i u Njemačkoj.