Guardian
0

Evropska repriza azijske krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Guardian u analizi posvećenoj situaciji u istočnoj Evropi upozorava da tom regionu prijeti repriza azijske ekonomske krize s kraja devedesetih godina, uz ocjenu da su izgledi za oporavak istočnoevropskih privreda sumorni.

Jedini izlaz bi mogla da donese dramatična promjena u globalnoj potražnji, ali najnoviji podaci iz Sjedinjenih Država, Kine, Japana i Njemačke, govore da smo daleko od takve mogućnosti.

Ipak, postoji nada, ocjenjuje Guardian.

Oštar pad industrijske proizvodnje na svim kontinentima, mogao bi da bude praćen globalnim raščišćavanjem zaliha, a kada se taj proces okonča, kompanije će morati da pojačaju proizvodnju, ako žele da odgovore čak i na slabiju potražnju.

S obzirom da je cijena rada u istočnoj i centralnoj Evropi mala, piše Guardian, moguće je da će multinacionalne kompanije radi oporavka, a sa namjerom da uštede i povećaju profit, prebaciti proizvodnju u zemlje poput Poljske, Slovačke i Bugarske.

No, ni sa tim neće ići lako. Porezni obveznici u bogatim zemljama zapadne Evrope i u Sjevernoj Americi upravo su dali čitava bogatstva za spas potpuno beskorisnih bankara.

Oni ni najmanje ne očekuju da im bude vraćeno tako što će njihova radna mjesta biti izvezena u inostranstvo.

Početkom devedesetih Rusija i njeni bivši sateliti bili su laboratorijski miševi za eksperiment ekspresnog uvođenja kapitalizma.

Sada će na istom terenu biti testirano koliko su bogate zemlje istinski privržene borbi protiv protekcionizma, piše Guardian.