CEI
0

Evropska perspektiva za zapadni Balkan

FENA
Šefovi vlada 18 članica Centralnoevropske inicijative (CEI) pozdravili su u petak uvečer u Kišinjevu stalni napredak zemalja regije u približavanju Evropskoj uniji.

Članice CEI-ja su na skupu u glavnom gradu Moldavije također pozdravile dokument EU-a "Strategija proširenja i najvažniji izazov u 2008.-2009.", u kome je ponovljeno zalaganje Unije za evropsku perspektivu zapadnog Balkana i potvrđen nastavak procesa širenja najveće regionalne integracije u svijetu.

U završnom dokumentu, koji se smatra i najvažnijim godišnjim aktom CEI-ja, šefovi vlada su ohrabrili zemlje zapadnog Balkana da razmotre napredak dijaloga ka liberalizaciji viznog režima.

U završnom dokumentu je istaknut značaj CEI-ja u približavanju zemalja koje nisu članice EU-a i ostvarivanju njihovih evropskih ambicija.

Na samitu je glavni tajnik CEI-ja Pietro Ercole Ago izrazio nadu da će države članice "raditi zajedno i dalje razvijati odnose saradnje u regiji, jer nam upravo takav pristup može pomoći u globalnoj ekonomskoj krizi".

Na samitu koji su otvorili predsjednik i premijerka Moldavije, Vladimir Voronin i Zinaida Grečeani, glavne teme su bili politička i ekonomska saradnja država članica CEI-ja.

CEI je politička, ekonomska, kulturna i naučna međunarodna organizacija, koju su 1989. u Budimpešti osnovale Mađarska, Italija, Austrija i Jugoslavija.

U CEI-ju se trenutno nalazi 18 država - Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Italija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

CEI se smatra veoma uspješnom organizacijom u jačanju saradnje među njenim članicama koje su unutar EU-a i van nje.

Od 1. januara, prenosi Tanjug, predsjedavanje CEI-jem će od Moldavije preuzeti Rumunija.