Svijet
0

Evropska perspektiva Balkana glavni zadatak EU-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Po završetku posjete Kosovu visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana je izjavio da je "prvi korak na Balkanu završen, a da će drugi biti ekonomsko i političko okrepljivanje regije i njezina potpuna priprema za ulazak u Uniju".

Izražavajući zadovoljstvo što je imao priliku da na Kosovu "predstavlja EU", Solana je podsjetio da su odnosi između EU-a i Kosova bili dobri u prošlosti, te da nema razloga da i sada ne budu nastavljeni.

Zatražio je da se ushićenja, radost i slavlje na ulicama što prije promijene u pozitivnu i konstruktivnu energiju s jasnim vizijama o budućnosti cijele kosovske zajednice.

"Siguran sam da će obaveze koje su već preuzete u vezi s razvojem političkog sistema, očuvanja kulturnih vrijednosti i zaštite manjina biti provedene, jer bi to moglo biti od suštinske važnosti za budućnost Kosova", navodi se u srijedu u pismenom saopćenju Javiera Solane.

On je ponovio kako se EU obavezala da će na svaki način pomagati evropsku perspektivu regije.

"Cijela Evropska unija, sve njene institucije, pripremaju vrlo važne odluke, i to će biti najbolja potvrda onoga što EU kao cjelina želi uraditi. Evropska budućnost za sve zemlje regije je otvorena i mi silno želimo da se dobra međusobna saradnja na tome putu održi", navodi se u saopćenju.

Iz ureda evropskog povjerenika za poširenje Ollija Rehna istovremeno je u srijedu potvrđeno da će Evropska komisija, u skladu sa zaključcima Vijeća ministara EU-a od ponedjeljka, u kratkom roku predložiti dodatne mjere za jačanje trgovinske razmjene i drugih vidova regionalne saradnje na Balkanu, te za ublažavanje viznog režima koje bi trebalo zaživjeti već do proljeća.

Prema dobro obaviještenim izvorima u Bruxellesu, većina zemalja Unije je spremna da se vizni režim potpuno ukine za građane Srbije i Makedonije, dok Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora insistiraju na ukidanju rampi za sve.

Samo Kosovu će do kraja 2010. godine biti dodijeljeno novih oko 300 miliona eura, ne računajući bilateralnu pomoć pojedinih zemalja, te efekte već potpuno izvjesne donatorske konferencije u junu. Evropska unija je do sada na Kosovo uložila blizu dvije milijarde eura.

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak Olli Rehn je izjavio kako "nije isključeno da se razmotri ideja i o sazivanju međunarodne donatorske konferencije za cijeli Balkan".