George Robertson
0

Evropska odbrana u okviru NATO-a

FENA
Foto: afp.com
Foto: afp.com
Dnevnik Financial Times objavio je u petak članak bivšeg glavnog tajnika NATO-a Georgea Robertsona u kojem on razmatra moguću poruku koju bi predsjednik Barack Obama mogao u petak prenijeti američkim partnerima u tome savezu.

Barack Obama stiže na samit Sjevernoatlantskog saveza na kojem će biti obilježena 60. godišnjica njenog osnivanja, sedmicu dana nakon desete godišnjice od bombardiranja bivše Jugoslavije.

Istovremeno, Francuska se ove sedmice, nakon 43 godine, vratila pod vojnu komandu NATO-a.

Usred svih tih vojnih godišnjica Obama bi, smatra Robertson, od Evropljana trebalo da zatraži da učine više na planu sigurnosti, u zamjenu za veliku protuuslugu, a to je obećanje da će Amerika i ubuduće biti tijesno povezana s evropskom sigurnošću i napretkom.

Obama ne može tražiti da evropske zemlje povećaju izdvajanja za odbranu, ali može zahtijevati da se taj novac preusmjeri kao odgovor na aktuelne prijetnje, umjesto da se troši, kako kaže lord Robertson, na izgradnju muzejskih vojski iz perioda hladnog rata.

Evropa na odbranu troši ogroman novac, ali se to ne vidi na terenu. Uz časne izuzetke, njezina odbrana je uglavnom definirana hladnim ratom koji je davno prošao.

George Robertson u Financial Timesu upućuje i upozorenje evropskim političarima: Ako svoje budžete ne budete koristili za stvarne potrebe odbrane, mogli biste na svojoj koži osjetiti dio bijesa koji se sada usmjerava na bankare.