Svijet
0

Evropska komisija želi podučiti muslimane evropskim vrijednostima

Sarajevo-x.com
Evropska komisija se jučer usalglasila oko potrebe preduzimanja novih mjera u borbi protiv terorizma na tlu Evrope. Mjere se odnose na otkrivanje eksplozivnih naprava, međusobnu razmjenu informacija o putnicima u međunarodnom avionskom saobraćaju, te poduku muslimanskih vjerskih službenika o evropskim vrijednostima.

"Za nekoliko dana ćemo predložiti vrlo konkretne korake kojima će se poboljšati otkrivanje eksplozivnih naprava, detonatora, i posebno, tečnih eksploziva", rekao je potpredsjednik Evropske komisije, Franco Frattini. "Eksploziv je i dalje posebno osjetljivo područje, iako su britanske vlasti učinile veliki pomak nedavnim otkrićem terorističkih planova", dodao je Frattini. Konkretne mjere će biti raspravljanje na susretu ministara unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije u Tampereu (Finska) koji će se održati od 20. do 22. septembra.

Frattini je također predložio da EU razmotri primjer SAD-a i Kanade koji su uspistavili razmjernu informacija o putnicima u aero-saobraćaju.

U svrhu smanjenja radikalizma kod evropskih muslimana, Frattini predlaže i posebne mjere koje bi se odnosile na islamske vjerske službenike, koje bi se podučavalo kako da inkorporiraju ideju evropskih ljudskih prava u principe Islama. "Mi želimo evropski Islam", objasnio je Frattini.

"Veoma je važno da pokažemo muslimanskim zajednicama da mi u potpunosti poštujemo njihovu religiju, ali također im moramo staviti do znanja da su dužni poštovati evoropske zakone i bazična ljudska prava, prije svega pravo na život", zaključio je Frattini u svom obraćanju novinarima.