Svijet
0

Evropska komisija za reformu propisa o zaštiti podataka

FENA
Evropska komisija je u srijedu predstavila prijedlog reformi zakona o zaštiti podataka, koji uključuje "pravo na zaborav", to jest pravo po kojem će pojedinci moći tražiti brisanje svojih osobnih podataka s interneta ako nema opravdanih razloga da ih se čuva.

Riječ je o cjelovitoj reviziji direktive iz 1995., donesene na samim počecima interneta, koja danas više ne odgovora novim okolnostima stvorenim brzim razvojem interneta. Osim toga, postojeća direktiva različito se provodila u zemljama članicama, što stvara goleme poteškoće pojedincima i poduzećima. Prema procjeni Evropske komisije jedinstveni evropski propis dokinuo bi sadašnju zbrku i uklonio skupe administrativne prepreke čime bi se uštedjelo 2,3 milijarde eura godišnje.

"Prije 17 godina manje od jedan posto Evropljana koristilo je internet. Danas se gomile privatnih podataka prenosi i razmjenjuje diljem zemaljske kugle u djeliću sekunde. Zaštita osobnih podataka temeljno je pravo svih Evropljana, ali građani nemaju uvijek osjećaj da imaju pod nadzorom podatke o sebi", izjavila je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding predstavljajući prijedlog koji se upućuje Vijeću i Parlamentu, koji donose konačnu odluku, prenijela je Hina.

Ključna novost koju donosi prijedlog Komisije jest "pravo na zaborav", koje će prisiliti društvene mreže da na zahtjev korisnika obrišu osobne podatke, fotografije ili poruke koje su ostavili.

Komisija navodi primjer jednog austrijskog studenta koji je tražio sve informacije o sebi koje je jedna od društvenih mreža imala na svojoj stranici. Ta društvena mreža poslala mu je golemu količinu podataka na 1224 stranice s fotografijama, porukama i postovima od unatrag nekoliko godina za koje je mislio da su izbrisani. Sačuvani su podaci koje je on bio obrisao i za koje nije bilo razloga da ih se čuva.

Pojedinci će po novom prijedlogu moći obrisati podatke i neće morati dokazivati da njihovo čuvanje nije nužno. Svaki put kada se traži pristanak na korištenje podataka to će biti učinjeno eksplicitno, umjesto sadašnje prakse kada se to ne traži izričito.

"Novi prijedlozi pojačat će povjerenje prema internetskim uslugama, omogućavajući ljudima bolju informiranost o njihovim pravima i bolji nadzor nad osobnim podacima", ističe povjerenica Reding.

Prijedlog predviđa i visoke kazne za prekršitelja zakona. Za ozbiljna kršenja poput korištenja osjetljivih podataka bez osobnog pristanka preduzeće može biti kažnjeno i do milion eura globe ili do 2 posto svoga godišnjeg prometa.