Štrajkuje glađu
0

Evropska komisija traži objašnjenje za slučaj Timošenko

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Evropska komisija (EK) u utorak je od ukrajinskih vlasti tražila objašnjenje za navode bivše premijerke i opozicione čelnice Julije Timošenko koja je počela štrajk glađu kako bi ukazala na političku represiju i nasilje koje se nad njom provodi u zatvoru.

"Od ukrajinskih vlasti tražimo hitna objašnjenja o stanju Julije Timošenko i zahtijevamo da nezavisne odgovorne osobe i njeni advokati imaju pristup do nje", rekao je glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea u saopćenja.

Glasnogovornik je naglasio da Bruxelles neće davati druge komentare sve dok ne budu dostupne objektivne i povjerljive informacije.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko počela je u zatvoru u Harkivu štrajk glađu nakon što su je, kako je rekla, čuvari silom izvukli iz zatvorskog kreveta i snažno je udarili u trbuh, rekao je novinarima u utorak njen advokat.

Uprava zatvora negira njene optužbe. Glavna oponentica predsjedniku Viktoru Janukoviču, Timošenko je u zatvoru bog zloupotrebe položaja. Kazala je kako je udarac u trbuh dobila u petak dok su je selili iz zatvora u državnu bolnicu u Harkivu, pošto se žalila na bol u leđima.

"Prišli su krevetu, umotali me u plahtu i počeli me vući iz kreveta, brutalno koristeći silu. Očajna i u bolovima, počela sam se braniti, a dobila sam snažan udarac šakom u trbuh. Činilo mi se da je riječ o posljednim trenucima mog života", stoji u saopćenju koje je novinarima pročitao njen advokat Serhij Vlašenko.

U saopćenju se navodi kako su je napala trojica zatvorskih čuvara. Pedesetjednogodišnja političarka prošle je godine osuđena zbog zloupotrebe položaja, a njen je slučaj zategnuo odnose između Ukrajine i Zapada, koji slučaj smatraju politički motiviranim.