Svijet
0

Evropska komisija "snažno" osudila odluku Rusije

FENA
Evropska komisija "snažno" osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije jer je to u suprotnosti s očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije, kojoj je Evropska unija "snažno privržena", izjavio je u srijedu u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Peter Power.

"Evropska komisija u potpunosti podržava stav predsjedništva EU-a u kojem se snažno osuđuje odluka ruskih vlasti da priznaju Južnu Osetiju i Abhaziju", izjavio je Power.

"To je u suprotnosti s teritorijalnim integritetom i suverenitetom Gruzije. (...) Taj integritet je nešto čemu je EU snažno privržena", naglasio je Komisijin glasnogovornik.

Predsjedništvo EU-a i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoap Scheffer također su "snažno" osudili Moskvu zbog priznavanja Južne Osetije i Abhazije.

Scheffer je u ime NATO-a odbacio tu odluku i izjavio da se radi o "direktnom kršenju mnogobrojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o teritorijalnom integritetu Gruzije", prenio je Tanjug.

Scheffer je istaknuo da NATO "čvrsto" podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije i traži od Rusije da učini to isto.