Bruxelles
0

Evropska komisija priprema panevropsku zabranu pušenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija priprema se 2011. donijeti zakon koji bi zabranio pušenje na javnim mjestima u svim zemljama Evropske unije.

Dok su djelomične ili potpune zabrane pušenja uvedene u mnogim evropskim zemljama još je uvijek djelomično jednostavno u nekima od njih pronaći mjesto na kojem su pušači dobrodošli, bilo zbog izuzeća u zakonima bilo zbog činjenice da se zakoni zaobilaze.

Evropski povjerenik za zdravstvo John Dalli kazao je kako želi tome stati na kraj.

"Trebamo potpunu zabranu pušenja na svim javnim mjestima, u saobraćaju i na radnom mjestu", rekao je u intervjuu za njemački dnevni list Die Welt od ponedjeljka.

Najavljujući da Bruxelles trenutno priprema zakon koji će predstaviti sljedeće godine, rekao je da se izuzeća više neće tolerirati, jer se "ne radi samo o zdravlju gostiju nego i zaposlenika".

U Belgiji, naprimjer, gdje je sjedište Evropske komisije, može se i dalje pušiti u kafićima pod uvjetom da oni ne služe hranu, dok je grčki ministar zdravlja prošle sedmice priznao neuspjeh zabrane pušenja iz 2009, kazavši da su inspekcije utvrdile da osamdeset posto barova ne poštuje zabranu.

Evropski zakon mogao bi uključiti i smanjivanje količine nikotina i ostalih toksičnih supstanci u cigaretama.

Komisija će također pokušati postići dogovor o pravilima da se duhanski proizvodi učine što "nevidljivijima" potrošačima te da se pakiranja učine što je moguće neprivlačnijima.

Kutije bi trebale biti identične i nositi upozoravajuće fotografije u boji, poput bolesnih pluća, kao i više informacija o tome koje sve otrove sadrže proizvodi.

Svake godine od posljedica pušenja, po procjenama EK-a, u Evropi umire 650.000 ljudi.