Svijet
0

Evropska komisija pozdravlja nove mjere grčke vlade

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska komisija pozdravila je u srijedu nove mjere štednje koje je najavila grčka vlada kako bi obuzdala rast proračunskog manjka, koji bi ove godine trebalo smanjiti za četiri posto.

"Komisija pozdravlja najavu grčke vlade da će uvesti nove mjere štednje. Ta najava potvrđuje odlučnost grčke vlade da učini sve kako bi se ispunili ciljevi stabilizacijskog programa, posebno smanjenje proračunskog manjka za četiri posto 2010.", kaže se u izjavi koju je pročitao predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso.

"EK smatra da su ispravljanje proračunske neravnoteže i uspostava konkurentnosti ključni za vraćanje Grčke na održivi put te podupire Grčku u tom pothvatu. Najavljene su mjere snažan znak o spremnosti grčke vlade da nastavi hrabre odluke", kaže Barroso.

Grčka vlada je u srijedu donijela nove mjere koje bi trebale osigurati nove uštede od 4,8 milijarda eura. Polovica toga bit će namaknuta smanjenjem potrošnje, a polovica povećanjem poreza.

Mjere uključuju povećanje stope poreza na dodanu vrijednost za dva postotna boda, na 21 posto, te smanjenje bonusa na plaće u javnom sektoru za 30 posto.

U dramatičnom obraćanju članovima vladajuće stranke PASOK premijer Georgios Papandreu u utorak je grčku fiskalnu krizu usporedio s ratom, najavivši da treba poduzeti teške i moguće nepravedne mjere.

Čitava bi se Evropa našla u opasnosti kad Grčka ne bi donijela hrabre odluke o smanjenju duga koji je dosegnuo 300 milijarda eura, nadmašivši grčki godišnji bruto domaći proizvod, kazao je Papandreu.

Nove mjere uključuju i zamrzavanje mirovina u javnom sektoru u ovoj godini.

Papandreu bi u petak trebalo da otputuje u Berlin na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Hina, koja je donošenje bilo kakve odluke o evropskoj financijskoj pomoći tom najslabijem gospodarstvu u eurozoni uvjetovala uvođenjem dodatnih fiskalnih koraka grčke vlade.