Ostaje u eurozoni
0

Evropska komisija: Budućnost Grčke vidimo sa eurom

FENA
Evropska je komisija danas istaknula kako želi da Grčka ostane u eurozoni, ali je kao uslov postavila da Atina poštuje svoje obveze prema vjerovnicima.

"Budućnost Grčke vidimo s eurom i želimo da ona ostane u eurozoni. To je po nama najbolje rješenje za Grčku, njezine stanovnike i za Evropu u cjelini", rekla je glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde, prenose agencije.

"Nadamo se da će Grčka ostati u eurozoni (...) ali je očito važno da ona poštuje obveze koje je preuzela", dodala je Ahrenkilde.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je prošle sedmice rekao, premda je nije izravno imenovao, da bi Grčka trebala napustiti eurozonu ako ne bude uspjela ispuniti svoje obveze.

"Svi moraju poštivati dogovore", rekao je, istaknuvši da je "to kao u nekom klubu". "Ne želim govoriti o bilo kojoj pojedinoj zemlji, ali ako neka zemlja ne poštuje pravila, bolje je da ode", izjavio je Barroso.

Grčke stranke nakon izbora 6. maja ne uspijevaju oformiti vladu pa su novi izbori sve izgledniji, a na njima bi većinu mogli dobiti protivnici štednje koji bi zemlju mogli izvesti iz eurozone.

Rješenje mora biti pronađeno do četvrtka kada bi se trebao prvi put sastati novi parlament. Ne bude li dogovora, novi izbori bit će sazvani za juni.