Bez podrške deglobalizaciji
0

Evropska centralna banka uvažava poruku "ogorčenih"

SRNA
Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet
Predsjednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, jedna od "meta" globalnih protesta zbog dominacije finansijskog sektora, rekao je da se lekcije krize moraju naučiti, ali se usprotivio radikalnim rješenjima.

Trichet je istakao da ne podržava "deglobalizaciju", ali je istakao da je čuo i uvažio na antiglobalizacijskim protestima poruku da se mora pojačati svjetsko ekonomsko upravljanje.

"Naš je zadatak da načinimo svjetski finansijski sistem solidnijim i tako ja tumačim dio poruke koja se može čuti od pokreta", rekao je Trichet u intervjuu za francuski radio Evropa 1 i televiziju "iTele", osvrćući se na proteste pokreta "Ogorčeni".

Dan nakon masovnih protesta širom svijeta protiv pohlepe korporacija i ekonomske nejednakosti Trichet je dodao da ga je kriza naučila da finansijski sistem ne može ostati u takvom osjetljivom stanju, založivši se za jače regulative.

"Od samog početka, od prvih sastanaka G20 isticano je da je neophodno pojačati propise i kontrolu finansijskog sektora", dodao je on. Međutim, vlasti ne treba da "demoliraju" banke jer one finansiraju tri četvrtine ekonomije, kaže Trichet.

"Mi smo sada na pola puta. Već smo pojačali regulative komercijalnih banaka. Još uvijek ima mnogo toga da se uradi, posebno u vezi sa finansijskim institucijama koje nisu banke", rekao je Trichet, kome za dvije nedjelje ističe osmogodišnji mandat na čelu Evropske centralne banke, sa sjedištem u Frankfurtu.