Anketa
0

Evropljani vole Obamu više nego Amerikanci

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Evropljani još uvijek vole predsjednika SAD-a Baracka Obamu više od Amerikanaca, no okreću se protiv njega kada je riječ o Afganistanu, pokazalo je u srijedu objavljeno godišnje ispitivanje Transatlantski trendovi.

Istraživanje pokazuje da 78 posto stanovnika u 11 zemalja Evropske unije odobrava način na koji Obama vodi vanjsku politiku. To je pad za pet postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu, no još uvijek je znatno više od 52 posto Amerikanaca koji daju isti odgovor.

Izvješće "Transatlantic Trends", projekt Njemačkog Marshall fonda SAD-a i Compagnia di San Paolo u Italiji, također pokazuje da 49 posto Evropljana odobrava poteze Obame prema Afganistanu i Iranu.

Uz 9-postotni pad prema prošloj godini, samo oko četvrtinu Evropljana s optimizmom gleda na izglede za stabiliziranje Afganistana. Većina Amerikanaca, iako minimalna, još uvijek je optimistična u tom pogledu.

Svaka od anketiranih zemalja EU ima vojnike u Afganistanu, a većina ispitanih je rekla kako žele vidjeti puno povlačenje svojih sunarodnjaka. Istodobno većina Amerikanaca podržava zadržavanje sadašnjeg ili povećanje broja postrojbi u Afganistanu.

Unatoč relativno malom i uglavnom očekivanom padu potpore Obami, ona je i dalje u snažnom kontrastu sa onom koju su Evropljani pružali njegovu prethodniku Georgeu W. Bushu, koji se u posljednje tri godine predsjedništva uživao samo oko 20 posto podrške.

Neodobravanje za Obaminu međunarodnu politiku udvostručilo se sa osam na 16 posto tokom prošle godine, na za usporedbu, neodobravanje za Bushevu vanjsku politiku u 2008. iznosilo je 75 posto.

Amerikanci imaju povoljnije mišljenje o određenim aspektima Obamine vanjske politike od njezine ukupne izvedbe. Više im se sviđa ono što radi prema Rusiji, klimatskim promjenama i Afganistanu, nego ono što on radi u inozemstvu općenito.

Najveća promjena u javnom mnijenju zabilježena je Turskoj, koja se prošle godine okrenula prema istoku, sve se više identificirajući s Bliskim istokom i preusmjeravajući vanjsku politike od Evropske unije.

Ishod je 22-postotni pad odobravanja za Obamu kod Turaka, s 50 na 28 posto.

Evropljanima se sviđa odnos Obame prema klimatskim promjenama i odobrava ga čak 61 posto ispitanih, iako američki Kongres nije ni blizu donošenja zakona o bilo kakvom ograničenju emisije plinova staklenika.

Amerikanci i Evropljani imaju suprotstavljena stajališta o Kini. Tako 71 posto ispitanika u SAD, dvostruko više nego u Evropi, očekuje da će Kina preuzeti snažnu vodeću ulogu u budućnosti, dok 31 posto Evropljana kaže da njihove zemlje imaju dobre odnose s Kinom, prema 21 posto Amerikanaca.

Ispitivanjem, koje se provodi već devetu godinu, bilo je obuhvaćeno 13.000 osoba, a u svakoj od zemalja u lipnju je anketiran slučajni uzorak od tisuću odraslih osoba, uz marginu greške od plus ili minus tri posto.