TNS anketa
0

Evropljani nezainteresirani za evropske izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od polovice građana Evropske unije nije zainteresirano za evropske izbore koji se održavaju od 4. do 7. juna, pokazala je nova studija.

Kako ove sedmice pišu evropski mediji, 18 posto građana upitanih o izborima odgovorilo je da "nije uopće zainteresirano" za njih, dok ih 35 posto "uglavnom nije zainteresirano", pokazala je TNS anketa javnog mnijenja.

Trideset i pet posto kazalo je da je "uglavnom zainteresirano", a samo je 11 posto "vrlo zainteresirano".

Najviši postotak onih koji "nisu uopće zainteresirani" nalazi se u Litvi i Slovačkoj (29 posto). Godine 2004. samo je 17 posto Slovaka izašlo na svoje prve evropske izbore, čime je ta zemlja imala najslabiji odaziv.

Nakon Litve i Slovačke nalazi se Velika Britanija u kojoj 28 posto ispitanika "nije uopće zainteresirano", te potom Grčka i Cipar (26 posto).

Suprotno tome, broj "vrlo zainteresiranih" najviši je u Luksemburgu (29 posto), potom u Irskoj (25 posto) i na Malti (23 posto).

Usprkos nedostatku interesa, 46 posto ispitanika smatra da je glasanje najbolji način da se čuje njihovo mišljenje, a daleko iza njega se nalaze peticije (14 posto), priključivanje nekoj političkoj stranci (13 posto) i sindikati (10 posto).

Za 56 posto Evropljana EU je šansa za borbu protiv negativnih učinaka globalizacije, a taj je broj posebno visok među mladima (65 posto u skupini 18-24) i studentima (74 posto).

Paradoksalno, ne više od šest posto onih između 18 i 24 godine i samo osam posto studenata kazalo je da je "vrlo zainteresirano" za evuropske izbore, dok ih 19 posto odnosno 15 posto "nije uopće zainteresirano".

Ispitanici nadalje smatraju da bi eurozastupnici trebali sudjelovati na svim sastancima i plenarnim sjednicama Parlamenta, te biti predani svojoj funkciji.

Drugi činioci koje ispitanici smatraju važnima za odluku za koga glasati su iskustvo u evropskim poslovima (21 posto), te izravni kontakt s glasačima (20 posto) i političko iskustvo na nacionalnoj razini (14 posto).

Studija je provedena između 25. marta i 15. aprila u suradnji s Centrom za evropske studije i uz sudjelovanje fondacija Konrad Adenauer i Robert Schuman.

Ukupno je u anketi sudjelovalo 15.130 Evropljana starijih od 18 godina iz svih 27 zemalja.