Svijet
0

Evropljani ne žele zastarjele federalističke ambicije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Veliku pažnju londonskih dnevnika privlači u srijedu prvi dan francuskog predsjedanja Evropskom unijom koji je, po ocjeni svih listova, prošao burno, dok Financial Times navodi da je prijenos vlasti u Uniji obilježen razmjenjivanjem optužbi i nejedinstvom.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy oštro je kritizirao evropskog povjerenika za trgovinu Petera Mandelsona zbog toga što je, kako tvrdi, u pregovorima o globalnoj trgovini prodao evropske poljoprivrednike time što ne čini dovoljno da zaštiti njihove interese.

Glasnogovornik povjerenika Mandelsona taj je napad opisao kao pogrešan i neopravdan. Naglasio je da u ovom teškom trenutku pregovaranja o svjetskoj trgovini EU mora održati svoje jedinstvo i dodao kako protekcionizam ne pomaže da se svijet nahrani.

Francuska je uputila oštre riječi i poljskom predsjedniku Lechu Kaczynskom, čija je izjava da neće potpisati reformski ugovor iz Lisabona naišla na komentar Jelisejske palače kako on nikada nije bio baš najlakši partner u procesu izgradnje Evrope.

Pariz ga je istovremeno upozorio kako neće biti nikakve šanse da Varšava ispuni svoj cilj - da Ukrajina bude primljena u članstvo Unije - ako nastavi s odgađanjem ratifikacije Ugovora, piše Financial Times.

Daily Telegraph u uredničkom komentaru ocjenjuje da je Francuska svoje predsjedanje Unijom počela prilično bombastično.

Predsjednik Sarkozy je odlučan u namjeri da idućih šest mjeseci iskoristi za povećanje svog prestiža i zato želi odigrati ulogu spasitelja evropskog projekta - te, kako kaže list, ideološke vizije o sve tješnjoj Uniji.

A ako je Sarkozy ponekad oštar prema evropskim institucijama, to je zato jer želi da budu još manje anglosaksonske i ponašaju se još više protekcionistički nego što je to sada slučaj, a ne zato što se u principu protivi integraciji.

U tom duhu on će uskoro posjetiti Dublin ne bi li uvjerio Irce da ratificiraju Lisabonski ugovor koji su na prošlomjesečnom referendumu tako odlučno odbacili.

Zato je dobro da se Poljska, koja je dugo patila zbog sovjetske represije, podrškom Ircima odupire autoritarizmu Bruxellesa a u tom procesu već prvog dana je destabilizirala francusko predsjedanje.

Lisabonski ugovor je naišao na probleme i u Češkoj, pa čak i u Njemačkoj.

Čelnici EU-a moraju shvatiti jasnu poruku koja sve glasnije odjekuje širom Unije - da njeni stanovnici žele labaviju, fleksibilniju Evropu koja se koncentrira na svakodnevna pitanja, a ne na, kako navodi uvodničar Daily Telegrapha, ostvarenje beznadežno zastarjelih federalističkih ambicija.