Loš početak ljeta
0

Evropa zahvaćena vrućinama i poplavama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čini se da će cijela Evropa pamtiti početak ovog ljeta. U jednom dijelu nesnosne vrućine, u drugom nezapamćene poplave, a u trećem katastrofalna tuča.

Poznat po kišovitom i prohladnom vremenu, London je s oduševljenjem dočekao najtopliji dan u godini. Engleska metropola cijeli dan je bila prepuna ljudi koji su uživali u rekordnih 30 stepeni.

Slično je bilo u Parizu i Amsterdamu gdje se rashlađivalo na razne načine. Neki su posezali za suncobranima, neki za lepezama, a ljetnim vrućinama pokušalo se doskočiti i sladoledom.

Amsterdam je u petak izgledao poput neke mediteranske plaže. Travnjaci uz kanale bili su prepuni djevojaka u kupaćim kostimima. I Belgija je bilježila rekordne temperature. Dok su Belgijanci bili iznenađeni, turisti nisu skrivali oduševljene.

Vrućine su najteže podnosili stanovnici jednog od najstarijih Zooloških vrtova u Evropi, onoga u Antwerpenu. Muke su im koliko toliko ublažavale slastice u ledenim kockama ili dodatno tuširanje.

Nakon vrućina, španski grad Vitoriju pogodila je snažna tuča. Led veličine golf loptica uništio je na desetke krovova i vjetrobranskih stakala. U samo 15 minuta poljski Gdanjsk je potopila mjesečna količina oborina, 12 do 15 litara kiše po četvornom metru zatvorilo je saobraćajnice i zablokiralo telefonske linije vatrogasnih ekipa. Izvještaja o stradalima srećom, nema, objavio je u petak portal Dnevnik.hr.