Svijet
0

Evropa: Zabrinutost zbog stranaca i nezaposlenosti

FENA
Studija austrijskog Instituta za istraživanje javnog mnijenja (GfK) je pokazala da nezaposlenost zadaje najviše glavobolje Evropljanima, a Austrijancima u odnosu na druge i pitanje stranaca predstavlja veliki problem.

Na pitanje šta spada u najhitnije zadatke, koje Evropa mora da riješi, 37 procenata anketiranih je odgovorilo da je to visoka stopa nezaposlenosti.

Austrijanci se pri tom više sekiraju za ovaj problem, što je potvrdilo 46 posto, dok na primjer njihovi susjedi u Italiji nešto manje (33 posto), iako je nezaposlenost u prosjeku prošle godine u alpskoj republici iznosila samo 5,2 posto, a u zemlji fudbalskih svjetskih prvaka 9,8 posto.

U svim ostalim zemljama se nezaposlenost smatra hitnim problemom, za šta se izjasnilo 80 posto Nijemaca i 70 procenata Poljaka.

Jasno iznad prosjeka se Austrijanci nalaze kada se radi o pitanju stranaca, te osam posto Evropljana, ali čak 18 procenata Austrijanaca smatra da je ova tema veliki izazov za politiku.

Na drugoj strani kada je riječ o kriminalu, samo 5 posto Austrijanaca, ali zato 12 procenata Evropljana vidi u tome problem.

Kada se radi o inflaciji i razvoju kupovne moći, kao i zdravstvu, jasno mali broj Austrijanaca prepoznaje ovdje potrebu za poduzimanjem mjera, nego što je to kod drugih Evropljana.

Na primjer Ruse ne zaokupira tržište rada, ali im glavobolje zadaje inflacija i kupovna moć. Britance najviše zanima zdravstveni sistem, dok Špance najviše brine stambena situacija, prenosi u subotu Tanjug.