Michael Leiter
0

Evropa u većoj opasnosti od terorističkog napada od SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeći dužnosnik američke vlade za protuterorističku djelatnost izjavio je da domaći islamski militanti stavljaju Evropu, a posebno Britaniju, u veću opasnost od terorističkog napada nego Sjedinjene Države.

Isti dužnosnik je kazao da Al-Qaida i dalje planira napade na Sjedinjene Države, izvještava VoA.

U prvom intervjuu otkad je preuzeo dužnost čelnika Nacionalnog centra za protuterorističku djelatnost Michael Leiter je kazao da je Evropa u većoj opasnosti od terorističkog napada od Sjedinjenih Država:

"Može se reći da je prijetnja Zapadnoj Evropi i Britaniji drugačija i vjerojatno ozbiljnija od prijetnje s kojom se mi suočavamo u Sjedinjenim Državama. Ono što smo vidjeli u Britaniji rasprostranjenije je i dublje od bilo čega što se može vidjeti u SAD-u", kazao je Leiter.

Od terorističkih napada na SAD 2001. godine na američkom teritoriju nije bilo drugih napada. S druge strane, u Evropi se dogodilo nekoliko većih napada, uključujući napad na vozove u Madridu 2004. godine i na londonski sustav javnog prijevoza slijedeće godine.

Britanske i američke vlasti spriječile su 2006. godine terorističku zavjeru uništenja putničkih aviona na linijama između Britanije i Sjedinjenih Država.

Bivši stručnjak Središnje obavještajne službe (CIA) Martin Sageman kaže da Evropi prijeti opasnost od gnjevnih domaćih mladih muslimana porijeklom iz jugoistočne Azije, koji simpatiziraju terorističku mrežu Al-Qaidu, ali nisu nužno njen dio: "Ti mladići vjeruju da je Zapad u ratu s islamom jer oni vole povezivati stvari. Oni povezuju ono što se njima osobno događa s imidžem iz Iraka. Oni vjeruju da je sve to jedna velika zavjera protiv islama."

Michael Scheuer, koji je nekada vodio odjel CIA-e zadužen za hvatanje Osame bin Ladena kaže da Al-Qaida nije više centralizirana kao što je bila te da je domaće simpatizere puno teže otkriti nego njezine aktivne članove.

Čelnik američkog Nacionalnog ureda za protuterorističku djelatnost Michael Leiter naglašava međutim da ono što on naziva središtem Al-Qaide i dalje planira napade iz svojih utočišta u pakistanskim plemenskim područjima.

"Tamo postoji zapovjedni lanac čije se vođe nalaze u pograničnom području između Afganistana i Pakistana. Ta se skupina sastoji od najviših čelnika i operativnih zapovjednika, a tamo se nalaze i baze za uvježbavanje gdje pojedinci iz Evrope i drugdje odlaze na obuku i odakle se kasnije razmještaju za napade na Zapad", smatra Leiter.

Michael Scheuer dodaje da glavna snaga Al-Qaide leži u njenoj upotrebi interneta za privlačenje i uvježbavanje otuđenih mladih muslimana: "Al-Qaida nikada nije bila primarno borbena organizacija. Njen cilj je da bude predvodnička organizacija čija je glavna odgovornost da potiče muslimanski svijet. Vjerujem da smo na tome polju vidjeli koliko su uspješni."

Michael Leiter dodaje da je Al-Qaida pronašla novu snagu u novim ograncima, poglavito u Sjevernoj Africi, gdje pokušava preuzeti kontrolu nad sekularnim pokretima.