Zaštita okoliša
0

Evropa se kreće ka 'društvu recikliranja'

Sarajevo-x.com
Zemlje Evropske unije aktivnije počinju provoditi kampanje recikliranja otpada jer uprkos dosadašnjim uspjesima, njegova količina se ne smanjuje već stalno povećava, onako kako raste životni standard Evropljana. Svako kućanstvo Starog kontinenta danas proizvodi u prosjeku 500 kilograma otpada godišnje.

EU strategija prevencije i recikliranja otpada ima za cilj otvoriti put ka društvu recikliranja putem odvajanja ekonomskog rasta od korištenja prirodnih resursa.

Kako svjetsko stanovništvo raste i povećava se životni standard, globalna ekonomija sve više koristi prirodna bogatstva, uključujući vodu, drvo, minerale i fosilna goriva. EU, kao jedna od najvećih svjetskih ekonomskih blokova, u redovima je najvećih potrošača.

Iskorištavanje prirodnih resursa ima raznolik utjecaj na okoliš. Evropska komisija ističe da ekološki održiv privredni rast ne može biti osiguran jednostavnim smanjivanjem iznosa sredstava koja se koriste. Nove članice EU i dalje trebaju graditi dosta nove infrastrukture, stambena i druga trajna dobra, na primjer, i prema tome konzumirati još više sredstava za održavanje njihovog razvoja. Isto vrijedi i za ekonomije u nastajanju poput Kine i Indije, primjećuje komisija.

Prema stajalištu izvršne vlasti EU, korištenje prirodnih resursa po tonaži će se učetverostručiti do 2050.godine i na trenutnoj stopi osiromašenja, svijet ne može zadovoljiti potražnju za resursima samo iz čistih materijala.

Jedan od okolišnih utjecaja iskorištavanja prirodnih resursa jeste povećana količina otpada. Svaki Evropljanin proizvede oko 500 kg otpada po kućanstvu godišnje. Uprkos znatnom porastu recikliranja, količina otpada nije opala kako rastu populacija i životni standard.

Komisija želi da Evropa odvoji ekonomski rast od utjecaja eksploatacije resursa na okoliš koji se koriste za održavanje u svim sektorima ekonomije. Prema EU, rješenje je koristiti manje resursa stvarajući više od datog iznosa.

Postoje dvije strategije koje se bave otpadom na razini EU-a:

  • Strategija održivog korištenja prirodnih resursa, koja ima za cilj smanjiti utjecaj na okoliš pri korištenju resursa u rastućoj svjetskoj ekonomiji , i;

  • Tematska strategija o sprečavanju i recikliranju otpada, koja ima za cilj pomoć da Evropa postane društvo recikliranja koje nastoji da izbjegne otpad i otpad koristi kao resurs.

Osim toga, nedavno je revidirana Okvirna direktiva o otpadu koja uvodi 'hijerarhiju otpada' i novi pristup u upravljanju otpadom, posebno s naglaskom na prevenciju.

Na primjer, države članice EU dužne su uspostaviti posebni program prevencije otpada do 2014. Ona također ima za cilj potaknuti ponovnu upotrebu, recikliranje i obnavljanje otpadnih materijala, prihvaćajući sigurno odlaganje samo kao posljednje pribježište.

U međuvremenu, ostaju značajne razlike među razinama recikliranja. Jedna provedena studija pokazuje da su najviše razine recikliranja u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj(50%), a najniže u Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj (11%).

Staklo, papir i karton, plastika i metal općenito se smatraju kičmom recikliranja u EU, ali čini se da postoji prostor za poboljšanja u vezi recikliranja biološkog otpada. Biološki otpad obuhvata 30-45% komunalnog čvrstog otpada u Evropi, ali većina ga završi u odlagalištima ili spalionicama.