Svijet
0

Evropa se bori s elementarnim nepogodama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka, Poljska i Češka bore se s poplavama u kojima je život izgubilo najmanje 10 ljudi, a mnogi se vode kao nestali, dok u Grčkoj i Rusiji vatrogasci danima nastoje obuzdati požare izazvane visokim temperaturama.

Nakon jakih i dugotrajnih pljuskova u Poljskoj, razina rijeke Nise naglo je porasla tokom proteklog vikenda, što je dovelo do izlijevanja i najgorih poplava još od takozvanih poplava stoljeća 2002. godine, prenijeli su lokalni mediji.

Najviše pogođene oblasti poplavama su oko gradova Goerlitz i Zittau u Njemačkoj i Bogatinia u Poljskoj.

Njemačka meteorološka služba prognozirala je jake pljuskove i porast razine rijeka i narednih dana.

U Češkoj, u sjevernoj Bohemiji oko 2.000 ljudi moralo je biti evakuirano, a najmanje je petero izgubilo život.

Putevi, mostovi i željeznica bit će najvjerojatnije mjesecima izvan upotrebe; oko 500 domaćinstava ostalo je bez električne energije i plina, a na stotine domova nema čistu i pitku vodu, prenio je The Prague Post.

Prema prvim procjenama, šteta od poplava iznosi 266 milijuna dolara, mada je vjerojatno daleko veća. Nijedna od srednjoevropskih vlada nije osigurala financijska sredstva za pripremu u slučaju nepogoda.

S druge strane, tropske temperature koje su posljednjih dana zahvatile jugoistočnu Evropu izazvale su šumske požare na više mjesta u Grčkoj, u kojoj se u nekim područjima temperatura kreće iznad 35 stupnjeva.

Veliki požar je izbio nedaleko od Atine, u šumskom dijelu, kod mjesta Vari, a vatrogasci imaju pune ruke posla i na otoku Kythiri, u jugoistočnom Egeju.

Prema najnovijim izvještajima, šuma gori i kod mjesta Themelia, u prefekturi Thesprotiji, na sjeverozapadu zemlje.

U Rusiji i dalje gore 494 požara na ukupnoj površini većoj od 45.880 hektara, što je u odnosu na nedjelju manje za blizu 8.000 hektara, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo za vanredne situacije i civilnu obranu, prenosi Tanjug.

Agencije istovremeno izvještavaju da je pojedina područja Lenjingradske oblasti i Sankt Peterburg pogodilo u nedjelju snažno nevrijeme, koje je prouzrokovalo teškoće u opskrbi strujom, promjene u redu vožnje željeznice i otežan automobilski promet zbog rušenje stabala.