Njemačka spašava eurozonu
0

Evropa ponovo izbjegla katastrofu

SRNA
Evropa je danas ponovo izbjegla katastrofu u dužničkoj krizi, pošto su poslanici njemačkog parlamenta podržali politiku kancelarke Angele Merkel i odobrili jačanje fonda za pružanje pomoći članicama Eurozone (EFSF), ocjenjuju analitičari.

U komentaru agencije Reuters navodi se da je eurozona suočena sa još većim izazovima za čije su rješavanje neophodne dodatne, sveobuhvatne mjere, kako bi se spriječilo da se kriza koja je počela u Grčkoj prelije na ostatak Evrope i njene banke.

Bundestag (donji dom parlamenta) velikom većinom je usvojio jačanje kriznog fonda od 440 milijardi eura, kako bi se omogućilo davanje preventivnih zajmova, olakšala rekapitalizacija banaka i obavila kupovina problematičnih državnih obveznica na sekundarnom tržištu.

Uprkos protivljenju 15 poslanika euroskeptika, Merkel je dobila 315 glasova od svoje konzervativno-liberalne koalicije, pa joj za usvajanje plana nije bila potrebna podrška opozicionih socijaldemokrata i članova Stranke zelenih.

"Rezultat glasanja je snažan signal Evropi. Uvjerljiva većina u parlamentu jasno pokazuje da je Njemačka privržena evru i zaštiti naše valute", izjavio je generalni sekretar Hrišćansko-demokratske stranke.

Usvojena mjera je dio paketa koji je dogovoren 21. jula na sastanku lidera eurozone. Taj sporazum nije spriječio rast kamata na dalje zaduživanje Italije i Španije, zbog čega je u avgustu intervenisala Evropska centralna banka i otkupila njihove obveznice.

"Sve više jača uvjerenje, čak i među uzdržanima, da je paket od 21. jula već postao jučerašnji rat. Treba da idemo dalje", izjavio je visoki zvaničnik EU, koji je želio da ostane anoniman.
Analitičari kažu da finansijska tržišta i sile van Evrope i dalje žele da EU usvoji dodatne mjere radi rješavanja dužničke krize. Evropska komisija je pozdravila ishod glasanja o jačanju kriznog fonda i izrazila uvjerenje da će proces ratifikacije biti dovršen u 17 članica eurozone do sredine oktobra.

Francuski ministar finansija rekao je da glasanje u Bundestagu "potvrđuje odlučnost Njemačke da očuva finansijsku stabilnost eurozone". Do sada je 11 članica eurozone podržalo nove mjere, a samo bi u Slovačkoj moglo da bude političkih problema prilikom njihovog usvajanja.