Ne očekuje se poboljšanje vremena
0

Evropa okovana u snijegu i ledu, otkazuju se letovi

Sarajevo-x.com
Frankfurt (Foto: Reuters)
Zbog snijega širom Evrope tokom vikenda otkazani su brojni letovi u Velikoj Britaniji, Holandiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Danskoj. Snijeg je blokirao i ceste, te se saobraćaj u većini zemalja odvija otežano.

Snježne padavine i niske temperature uzrokovale su pravi haos u Velikoj Britaniji.

Prognostičari ne najavljuju skoro poboljšanje vremena. Obilnije snježne padavine u Britaniji očekuju već u ponedjeljak.

Zbog snijega i leda u subotu su zatvorene piste aerodroma Heathrow i Gatwick u Londonu. Iako je nakon čišćenja Gatwick otvoren, na snazi je ostalo obavještenje o kašnjenju i otkazivanju brojnih letova.

Uprava Heathrowa u subotu uvečer donijela je odluku o privremenom zatvaranju aerodroma, a zabranjeno je saobraćati i ulicama koje se nalaze u blizini.

Stotine otkazanih letova

Temperature ispod nule i snježno nevrijeme izazvali su probleme i u Holandiji, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Francuskoj, gdje su također zabilježena kašnjenja ili potpune odgode letova, prenosi CNN.

Zbog snijega nekoliko sati je bio zatvoren i međunarodni aerodrom u Budimpešti.

U Amsterdamu nekoliko hiljada putnika je ostalo zarobljeno na aerodromu Schiphol. Otkazano je preko 250 letova.

"Zbog loših vremenskih uslova očekujemo i veća kašnjenja i brojna otkazivanja letova", kazala je glasnogovornica amsterdamskog aerodroma Antoinette Spaans.

"Ljudi su uglavnom nervozni. Nemate gdje sjesti, sve je natrpano koferima", kazala je Katherin Kujit, koja je provela nekoliko sati čekajući na aerodromu u Amsterdamu, da bi na kraju odustala i rezervisala kartu za SAD za ponedjeljak.

Veliki problemi u saobraćaju u Evropi

Ni u Sjevernoj Irskoj situacija nije ništa bolja. Tamo su zabilježene rekordne količine snijega u posljednjih 25 godina. A, tokom vikenda se očekuje još padavina.

Policija je izdala saopćenje u kojem se građani upozoravaju da na put kreću samo u hitnim slučajevima.

Na aerodromu u Frankfurtu u subotu je otkazano 240 letova, a predpostavlja se da će i danas biti zabilježena brojna kašnjenja i odgode letova.

Tri hiljade putnika je u petak bilo potpuno blokirano u jednom dijelu aerodroma nakon prolaska pasoške kontrole. Uprava im je osigurala vodu i hranu.

Slični problemi zabilježeni su i u Berlinu. A, snježno nevrijeme paralisalo je i Bugarsku, te Italiju.

U BiH se vozi po klizavom i zaleđenom kolovozu

U Bosni i Hercegovini na većini putnih pravaca saobraća se po klizavom i mjestimično zaleđenom kolovozu. Ugaženog snijega na kolovozu ima na većini putnih pravaca u zapadnoj Bosni, te na području Goražda. Gusta magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima u zapadnoj Bosni, kao i dolinom rijeke Bosne.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Stručnjaci napominju da je hladno vrijeme izazvano negativnom fazom Arktičke oscilacije, što znači da se hladni arktički vazduh probija na južne geografske širine koje su inače mnogo toplije. Meteorolozi ne očekuju poboljšanje uslova u skorije vrijeme.