Talijanski ministar Frattini
0

"Evropa nije spremna za harmonizaciju poreza"

FENA
Evropa nije spremna za harmonizaciju poreskih stopa i nemoguće je postići dogovor o takvim pitanjima do kraja sljedećeg meseca, izjavio je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Ta izjava se odnosi na prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel predstavljen na samitu Evropske unije u petak, 4. februara, koji je podržao i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, za sklapanje "pakta o konkurentnosti", prenio je Reuters.

Pomenuti prijedlozi, koji imaju za cilj da ojačaju fiskalnu disciplinu u članicama eurozone i drugim zemljama u okviru EU, obuhvataju plan za izjednačavanje poreskih stopa, ukidanje indeksacije plaća, podizanje starosne granice za odlazak u penziju i uključivanje ograničenja duga u ustave zemalja eurozone.

"Postoje neka pitanja u okviru predloženog pakta za čije rješenje Evropa još nije spremna, a to uključuje harmonizaciju poreza i poreskih sistema", izjavio je Frattini u razgovoru s novinarima tokom posjete Pragu.

Merkel je istakla da sporazum o pomenutim mjerama mora da bude postignut u martu da bi ona nakon toga mogla da podrži povećanje obima fonda za finansijsku pomoć prezaduženim zemljama eurozone.