Vladimir Putin
0

Evropa ne treba očekivati puno od Obame'

FENA
Ruski premijer Vladimir Putin nazvao je u subotu izabranog američkog predsjednika Baracka Obamu "iskrenim i otvorenim" čovjekom koji je poslao "pozitivne signale" Moskvi, ali je dodao da Evropa ne bi trebalo da previše očekuje.

"Duboko sam ubijeđen da se najveća razočarenja rađaju iz najvećih očekivanja", kazao je Putin tokom dugih razgovora koje je u noći s petka na subotu vodio s glavnim urednicima njemačkih medija u Drezdenu, nakon posjete Njemačkoj i razgovora koje je u petak u Berlinu vodio s kancelarkom Angelom Merkel.

Rusija cijeni "pozitivne signale" koji su joj upućeni za vrijeme predsjedničke kampanje Baracka Obame, "iskrenog i otvorenog čovjeka", kazao je Putin i spomenuo stav budućeg američkog predsjednika o razvijanju američkog proturaketnog štita u Evropi i o kandidaturi Gruzije i Ukrajine za ulazak u NATO, dviju zemalja koje Rusija smatra integralnim dijelom sfere svoga utjecaja.

"U potpunosti se slažemo oko toga da imamo puno zajedničkog što se tiče rješavanja problema oko ograničavanja utrke u naoružanju", kazao je Putin.

"Imamo puno zajedničkih problema koje ne možemo da riješimo sami. Radi se o problemima Bliskog istoka, Irana i neširenja nuklearnog oružja općenito", dodao je on i spomenuo i odgovore na ekonomsku krizu "koji zahtijevaju kolektivni pristup i rješavanje". "Mi smo spremni na takav zajednički posao", naglasio je bivši ruski predsjednik.

Putin je istakao da Rusija čeka dolazak Baracka Obame u Bijelu kuću da bi sudila o njegovoj akciji.

"Treba vidjeti šta će se događati u praksi", kazao je ruski premijer.