Franco Frattini
0

"Evropa ne treba izvoziti svoj model demokratije"

FENA
Franco Frattini
Franco Frattini
Evropa treba poduprijeti nacionalno pomirenje u Libiji, ali ne treba izvoziti svoj model demokratije, izjavio je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Uoči sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije posvećenog valu ustanaka u arapskom svijetu, Frattini je pozvao na stabilnost i na razvojni plan za tu regiju sličan Marshallovom planu koji su Sjedinjene Američke Države napravile za Evropu nakon Drugog svjetskog rata.

Frattini je pozvao Libiju da sačini nacrt novog ustava, ali je naglasio da Evropa ne treba nametati svoje poglede na demokratiju, prenosi AFP.

"Evropa ne treba intervenirati, Evropa se ne treba miješati, Evropa ne treba izvoziti (demokratiju). Evropa treba ohrabrivati svaki proces miroljubive tranziciji", naglasio je Frattini.

Naglasivši da je "veoma zabrinut zbog ideje o podjeli Libije na dva dijela", Frattini je pozvao na nacionalni proces miroljubivog pomirenja nakon što je vlada nasilno odbila antivladine demonstrante.

"Evropljani su vrlo zabrinuti i zbog imigracijskog vala koji bi bio jedan od posljedica nereda", rekao je Frattini i pozvao na okončanje nasilja, prenosi AFP.

"Veoma sam zabrinut i zbog samoproglašenja takozvanog islamskog emirata Bengazija", rekao je Frattini i dodao: "Zamislite islamski arapski emirat na granicama Evrope, pa to bi bila stvarno ozbiljna prijetnja."

Istovremeno, satelitski kanal televizije Al-Jazeera optužio je u ponedjeljak libijsku obavještajnu službu da ometa njeno emitiranje u Libiji, i to pojačano od petka, dok talijanska agencija Ansa, pozivajući se na Al-Jazeeru, javlja da u ponedjeljak u Tripoliju ima 60 mrtvih.