Svijet
11

Evropa ne treba brinuti za plin, Rusija Ukrajini dala popust

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je danas dekret o popustu od 100 dolara na cijenu gasa za Ukrajinu, pod uslovom da ta cijena bude 333,3 dolara i više za 1.000 metara kubnih.

Dekret o popustu primjenjivat će se od danas, a popust se daje na ime izvoznih carinskih taksi, navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da, ukoliko cijena bude niža od 333,3 dolara, popust će iznositi samo 30 posto od tržišne cijene.

Popust je na privremenoj osnovi, odnosno do 31. marta naredne godine i uslovljen je cijenom prirodnog gasa koja se sa teritorije Ruske Federacije isporučuje Ukrajini.

U međuvremenu, portparol "Gazproma" Sergej Kuprijanov saopštio je da je ta kompanija spremna da započne snabdijevanje Ukrajine gasom nakon što ukrajinski "Naftogas" ispuni svoje obaveze prema protokolu iz Brisela.

"Vlada je upravo potpisala dekret o popustu na cijenu gasa za Ukrajinu i time je Rusija ispunila uslov iz protokola u Briselu. Od danas do 31. marta 2015. godine Ukrajina će imati pravo na popust od 100 dolara na cijenu gasa", rekao je Kuprijanov, prenosi RIA "Novosti".

U Briselu su 30. oktobra okončani trilateralni pregovori EU, Ukrajine i Rusije dogovorom koji će obezbijediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime, a ruski ministar energetike Aleksanda Novak je tada najavio da će Ukrajini biti dat popust od 100 dolara na tržišnu cijenu gasa i da će o tome biti donijet odgovarajući dekret.