Nicholas Sarkozy
0

"Evropa ne treba biti vojni 'patuljak' "

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u petak da Evropa "ne bi trebalo da bude vojni patuljak" i da treba "sačuvati slobodu djelovanja" sarađujući s NATO-om i održavajući prijateljstvo sa SAD-om.

"Evropa ne može biti patuljak u domenu odbrane i div u ekonomskoj oblasti", izjavio je Sarkozy i dodao da su "izuzetno važni" zaključci u vezi s evropskom odbrambenom politikom na samitu Evropske unije kojim on upravo predsjedava.

Lideri 27 članica EU-a su izrazili "volju" da daju novi elan evropskoj odbrani jačajući njena interventna sredstva, što je bio jedan od prioriteta francuskog predsjedavanja EU-om koje ističe.

Evropska unija će to učiniti "u punoj komplementarnosti s NATO-om", ali "poštujući svoju samostalnost u odlučivanju", izjavili su čelnici.

"Evropa treba imati svoju odbrambenu politiku, ali sa svojim saveznicima", dodao je on, naglasivši: "Imam na pameti samit NATO-a u Strasbourgu, u aprilu."

Sarkozy, međutim, nije kazao da li će se Francuska u potpunosti vratiti u vojnu strukturu NATO-a, što je tvrdio posljednjih mjeseci, paralelno s jačanjem evropske odbrambene politike.

Pariz je napustio zapovjedništvo NATO-a 1996. godine, a u njega se djelomično vratio 90-tih godina.

Evropljani "shvataju" kako nisu u obavezi da prave izbor između "prijateljstva sa SAD-om" i "nezavisne evropske odbrambene politike. Oboje je potrebno", zaključio je Sarkozy.