Wolfgang Schaeuble
0

Evropa može prebroditi i najgori ishod grčke krize

FENA
Wolfgang Schaeuble
Wolfgang Schaeuble
Eurozona se sprema za najgori mogući ishod grčke dužničke krize i uspješno će se nositi i s eventualnom nesposobnošću Grčke da podmiruje svoje obaveze po kreditima, kazao je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble.

Njemački ministar naglasio je da on i njegove evropske kolege očekuju da će grčki parlament ove sedmice usvojiti ključni paket mjera štednje uprkos masovnim prosvjedima i otporu opozicije, ali da će se uspješno nositi i s drukčijim ishodom.

"Ulažemo maksimalne napore kako bismo spriječili opasnu eskalaciju za Evropu, ali moramo se istodobno pripremiti za najgore", kazao je Schaeuble u razgovoru za Bild am Sonntag.

Što se tiče najcrnjeg scenarija, Schaeuble napominje da iskustvo svjetske finansijske krize iz 2007./2008. pokazuje da se svjetska privreda uspješno oporavlja od katastrofa.

"Ako događaji krenu neočekivanim tokom, bila bi to, naravno, velika kriza. No, čak i 2008. svijet je poduzeo koordiniranu akciju protiv svjetske i nepredvidive krize na finansijskim tržištima", naglasio je.

Dodao je također da je "temeljni interes" privatnih kreditora da sudjeluju u pomoći Grčkoj, i to radi stabilnosti tržišta.

"Očekujem tačne brojke o dobrovoljnom doprinosu evropskog privatnog sektora na vanrednom sastanku eurogrupe (ministara finansija eurozone) 3. jula", upozorio je njemački ministar.

Berlinski dnevni list Die Welt piše u jučerašnjem izdanju da Berlin želi da privatni kreditori produže rok dospijeća na naplatu grčkih državnih obveznica za do pet godina dok njemačke banke nude produženje tog roka za godinu dana.

Njemačka centralna banka Bundesbank procjenjuje da se izloženost njemačkih banaka grčkoj krizi kreće u rasponu od 10 milijardi do 20 milijardi eura.