Robert Fico
0

Evropa može ponovo da ostane bez ruskog gasa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Postoji velika vjerovatnoća da će isporuke ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine biti obustavljene u prvoj sedmici jula zbog opasnosti da Kijev neće biti u stanju platiti junske isporuke, izjavio je danas premijer Slovačke Robert Fico.

On je, međutim, dodao da Slovačka nema razloga da strahuje od ponavljanja situacije s početka godine, kada je više od ostalih u Evropi nastradala zbog prekida isporuka ruskog gasa preko ukrajinske teritorije zbog gasnog spora između Moskve i Kijeva.

"Mogućno stopiranje isporuka gasa, najvjerovatnije krajem prve sedmice jula, neće imati posljedice po slovačke porodice i industriju", obećao je Fico, dodajući da Slovačka, koja praktično sve potrebe za gasom podmiruje ruskim energentom, traži alternativne maršrute za njegovo dopremanje, prenosi Reuters.

U januaru je 1.000 slovačkih kompanija bilo prinuđeno da zaustavi ili smanji proizvodnju, što je jedan od razloga privrednog pada od 5,6 posto u prvom kvartalu. Susjedne zemlje Evropske unije su tada pomogle Slovačkoj da izbjegne još težu krizu, upućujući joj dio gasa iz svojih zaliha. Prema sporazumima zaključenim u januaru, Ukrajina je u obavezi da plaća isporučen gas u prethodnom mjesecu do 7. dana sljedećeg mjeseca. Vlada u Kijevu ukazuje da nema novca i računa na kredite evropskih banaka.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je prošle sedmice odbio da iz budžeta Evropske unije odobri Ukrajini kredit za plaćanje ruskog gasa i slovački premijer je podržao takav stav.

"Ponekad mi se čini da se cio taj spor između Rusije i Ukrajine svodi na to da se neko drugi primora da plati. Međutim, mi nemamo obavezu da se u to miješamo", naglasio je Fico.

Ubrzo poslije izjave slovačkog premijera ruski holding "Gasprom" je saopćio da je zabrinut zbog nedovoljnih rezervi gasa u Ukrajini i nije uvjeren u njene sposobnosti da plaća isporuke, ali da je još rano govoriti o obustavi snabdijevanja u julu.

Slovačka kompanija SPP saopćila je da je prošle godine transportirala 75 milijardi kubnih metara ruskog gasa, što je oko 20 posto godišnje potrošnje u Evropskoj uniji.