Šengenska zona
1

Evropa danas slavi ukidanje granica

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od danas, oko 400 miliona Evropljana živi u šengenskoj zona koja obuhvata 24 zemlje bez kontrole na unutrašnjim granicama. Od Narve na istoku Estonije do Kalea u Francuskoj, građani će moći putovati bez pasoša, dok će istovremeno, za zemlje na vanjskim šengenskim granicama kontrola biti pojačana.

Zona slobodnog kretanja ljudi danas je proširena i za devet zemalja koje su 2004. postale članice Evropske unije. Među njima su jedna bivša jugoslovenska republika - Slovenija, kao i Mađarska, Češka, Estonija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska i Slovačka.

Kipar, koji je takođe pristupio EU 2004. godine, zatražio je odlaganje pristupanja Šengenu na godinu dana, dok će Rumunija i Bugarska, koje su u EU ušle 2007., morati još da rade na ispunjenju kriterija u oblasti bezbjednosti kako bi mogle da uđu u šengensku zonu.

Proširenje šengenske zone biće obilježeno i u subotu na granici Slovenije i Italije, a brisanje granice proslavit će i Česi i Slovaci.

U zemljama istočne Evrope proširenje šengenske zone vide kao posljednju etapu rušenja gvozdene zavjese iz vremena "hladnog rata".

Šengenska zona do sada je obuhvatala Portugal, Španiju, Francusku, Italiju, Belgiju, Luksemburg, Holandiju, Njemačku, Austriju, Švedsku, Finsku, Dansku, Grčku, kao i Norvešku i Island koje nisu članice EU.

Velika Britanija i Irska nisu dio zone, iako su članice EU.