Vladimir Putin
0

Evropa bacila na smetljište rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin kritikovao je danas evropske zemlje za politiku dvostrukih standarda i poslušnost Vašingtonu, ističući pred samit EU o Gruziji da je Zapad koji osuđuje Rusiju zbog priznanja Južne Osetije i Abhazije, priznao nezavisnost Kosova kršeći odluke UN.

U intervjuu njemačkoj televiziji ARD, koji prenose ruski mediji, Putin je podsjetio da je usvojena Rezolucija 1.244 Vijeća sigurnosti UN u kojoj se govori o teritorijalnoj cjelovitosti Srbije, ali da je ta rezolucija "bačena na smetljište" jer je Bijela kuća tako naredila.

"Bacili su na smetljište tu rezoluciju i zaboravili na nju. Pokušali da je izvrnu - ali je nemoguće bilo izvrnuti je - i potpuno zaboravili. Zašto? Zato što je Bijela kuća naredila i sve je izvršeno", rekao je ruski premijer, a prenijela je agencija RIA Novosti.

"Ako evropske zemlje budu i dalje tako vodile svoju politiku, o evropskim pitanjima moraćemo da razgovaramo sa Vašingtonom", rekao je Putin pred samit EU u Briselu 1. septembra.

Predsjednik ruske vlade je kazao da su svi očekivali da će poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, čemu se Moskva protivila, Rusija priznati Južnu Osetiju, ali se Rusija ponašala uzdržano.

"Progutali smo to", rekao je Putin i dodao da je zauzvrat dobijena eskalacija konflikata u Gruziji i napad na ruske mirovnjake. Putin je, istovremeno, odbacio tvrdnje da je cilj Rusije u situaciji sa Južnom Osetijom bio zbacivanje gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija i spriječavanje Gruzije da uđe u NATO.

"To je podmetanje, to je laž", rekao je on, dodajući da je borbe u Južnoj Osetiji pokrenula Gruzija, a ne Rusija.

"Ljudi koji su doveli do katastrofe svoju zemlju, po meni, ne treba da upravljaju državom", istakao je Putin, govoreći o gruzijskom rukovodstvu, dodajući da bi, da su pošteni, podnijeli ostavku.

Ruski premijer je rekao da Rusija neće biti u izolaciji.

"Šta god govorili naši partneri u Evropi ili SAD u okviru blokovskog mišljenja, zemlja - u ovom slučaju Rusija - koja je u stanju da odbrani čast i dostojanstvo svojih državljana, zaštiti njihov život, ispuni svoje međunarodno-pravne obaveze u okviru mirovnog mandata, takva zemlja ne će biti u izolaciji. Ne završava se svijet na Evropi i SAD-u", rekao je Putin.

Komentirajući prijetnje Zapada sankcijama povodom priznanja otcijepljenih gruzijskih autonomija, Putin je kazao da je Rusija napad na mirovnjake i stanovnike Južne Osetije doživjela kao napad na Rusiju.

Kako prenosi njemačka agencija DPA, on je izjavio nemačkoj televiziji da pitanje sankcija "nije nešto što ne brine Rusiju", ali da se Moskva nada da će "razum prevladati".