Vode međunarodnu bitku
0

Evo Morales: Žvakanje koke je drevna tradicija na Andima

SRNA
Evo Morales
Evo Morales
Bolivijski predsjednik Evo Morales vjeruje da će UN naredne godine uvažiti da je žvakanje listova koke drevna tradicija svih naroda koji žive na Andima.

Bolivija je potpisala sporazum sa UN 1961. godine prema kojem zemlja ima 25 godina na raspolaganju da iskorijeni uzgoj koke. U proteklih 20 godina, od kada je istekao rok, ova zemlja je treća na svijetu po proizvodnji koke, nakon Kolumbije i Perua.

"Uvjeren sam da ćemo naredne godine dobiti ovu međunarodnu bitku za priznanje žvakanja listova koke kao tradiciju naroda Latinske Amerike na Andima", rekao je Morales u intervjuu za bolivijsku radio stanicu  Patria Nueva.

On je dodao da Bolivija namjerava da lobira UN da ukine zabranu žvakanja listova koke, ističući da je pitanje legalizacije kokaina ili neke druge supstance čija je osnova koka ne dolazi u obzir.

"Mi koristimo listove koke ne samo u našim ritualima, već i kao lijek i nije mi jasno kako nas neko može kazniti za to", rekao je Morales.

Prvi bolivijski predsjednik domorodačkog porijekla, koji je došao na vlast 2006. godine kao vođa farmera, više puta je rekao da je njegova odgovornost kao predsjednika da promoviše uzgoj koke kao suštinski važan dio bolivijske kulture i tradicije.

Morales podržava plantaže i farmere koji uzgajaju koku i uvrstio je "tradicionalnu kulture koke" u novi Ustav zemlje, koji je usvojen prije dvije godine.
Iako Morales podržava uzgoj koke u Boliviji on se aktivno protivi trgovini drogom.

Prema zakonima Bolivije, najviše 5.000 hektara može se zasaditi kokom za unutrašnju potrošnju, iako se vjeruje da je ukupna površina zasađena ovom biljkom pet puta veća.