Svijet
7

Evakuisani svi putnici s trajekta u Jadranskom moru

Klix.ba
(Foto: EPA)
Svi putnici su evakuisani sa trajekta koji se u nedjelju zapalio u Jadranskom moru, potvrdila je Talijanska obalna straža. Nažalost, požar je odnio pet života, javlja CNN.

Talijanska obalna straža je uz informaciju o evakuaciji putnika saopćila i da je na trajektu ostao komandant, kao i četiri člana mornarice.

Više od 400 putnika su trajektom putovali iz grčke luke Igoumentisa u talijansku Anconu, kada je u garaži izbio požar. U prva tri sata je pomoću čamaca za spašavanje evakuisano 150 ljudi, ali kada je trajekt ostao bez električne energije, ostali čamci za spašavanje nisu mogli biti spušteni.

Akciju spašavanja su otežavali snažni vjetrovi, nemirno more i gusti dim, što je sprečavalo ostale brodove da priđu dovoljno blizu kako bi preuzeli putnike.

Nakon nekoliko sati je na talijanskoj televiziji RAI objavljeno da putnici umiru od hladnoće i gušenja dimom, a da njihova stopala "gore" zbog plamena.

Tokom noći su helikopteri spašavali jednog po jednog putnika, a potom su na trajekt stigle i ekipe hitne pomoći kako bi pomogle preostalim putnicima. Jedan muškarac je umro nakon što je skočio ili pao u hladnu vodu, dok uzrok smrti preostale četiri osobe još uvijek nije poznat.

Vanjska temperatura je bila između 14 i 15 stepeni, što je ograničilo vrijeme preživljavanja na najviše šest sati.

Još uvijek nije poznat tačan uzrok požara, ali se sumnja da je nastao u garaži. Vozač jednog kamiona je rekao da su kamioni puni nafte bili poredani poput sardina, te da je njihov teret zapinjao za strop, što je moglo dovesti do varnice i požara.

Grčke vlasti su saopćile da su zakazala protivpožarna vrata, zbog čega se požar proširio veoma brzo.