Filipini
0

Evakuacija uoči naleta tajfuna

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na Filipinima je započeta evakuacija više hiljada ljudi iz oblasti u sjevernom dijelu te zemlje pred dolazak novog tajfuna, koji je dobio na snazi iznad Pacifika, izjavili su danas zvaničnici.

Šef meteorološke službe Prisko Nilo rekao je da se očekuje da će tajfun "Lupit", što na filipinskom jeziku znači "svirep", do 22. oktobra zahvatiti kopno u sjevernom dijelu regiona Luzon, gdje se ponovo očekuje jaka kiša.

Filipini se još  oporavljaju od posljediva dva tajfuna "Ketsane" i "Parme",  koji su donijeli rekordne količine kišnih padavina što je izazvalo poplave u prijestonici Manili i na obradivim zemljištima u sjevernim provincijama. Poginulo je više od 850 lica, dok je više stotina raseljeno.

Nilo je dodao da se očekuje da će "Lupit" biti mnogo jačeg intenziteta nego ostaledvije vremenske nepogode koje su zahvatile Filipine u protekle četiri sedmice.

Iz meteorološke službe saopšteno je da se "Lupit", koji je svrstan u četvrtu kategoriju tajfuna i čiji vjetrovi u centralnom dijelu oluje  dostižu brzinu od 195 kilometara na čas, nalazi na 890 kilometara istočno od provincije Kagajan na sjeveru Filipina.

Portparol nacionalne agencije za vanredne situacije potpukovnik Ernesto Tores rekao je da je započela evakuacija stanovnika iz priobalnih i planinskih dijelova na sjeveru zemlje u bezbjednije oblasti.

Šteta koju su izazvali tajfuni "Ketsana" i "Parma" na infrastruturi i usjevima procijenjena je na više od 580 miliona dolara.