Svijet
0

Evakuacija stotina hiljada osoba na Kubi zbog uragana Ikea

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko stotina hiljada osoba u stanju je evakuacije u nedjelju ujutro na istoku Kube, koja je u stanju pripravnosti zbog prolaska jakog uragana Ikea, objavila je kubanska nacionalna agencija AIN.

Samo u provinciji Camaguey, gdje ciklon teba da uđe tokom noći od nedjelje na ponedjeljak, više od 224.000 osoba bi trebalo biti evakuirano, od koji 221 strani turista, javio je izvor Civilne odbrane.

Kubanska Civilna odbrana donijela je u subotu ukaz o proglašenju "siklonske faze pripravnosti" za istočne provincije: Gvantanamo, Santijago de Cuba, Granma, Holguin i Camagay, kako bi se omogućilo evakuiranje iz zona koje bi mogle biti poplavljene, javila je kubanska državna televizija.

Uragan Ike trebao bi pogoditi centar otoka a potom krenuti prema okolini velikoga turističkoga centra Varadero, 140 km istočno od Havane, javili su meteoreolozi.

Sedmicu dana nakon prolaska uragana Gustav, koji je opustošio istočni dio zemlje, Ike se u nedjelju ujutro nalazio u vodama Bahama, i dostigao je četvrtu ,"iznimno opasnu" kategoriju uragana na ljestvici od pet, s vjetrom od 215 km na sat, prema kubanskom Meteorološkom centru.