Svijet
0

Evakuacija Kineza iz ugroženih zona u Japanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina će evakuisati svoje građane iz najugroženijih zona nakon razornog potresa i oštećenja nuklearne centrale u Japanu, ali nije zabilježila povećanje nivoa radijacije na svom tlu, saopćila je u utorak vlada te zemlje.

Kineska ambasada u Japanu je organizovala evakuaciju iz oblasti najteže pogođenih potresom i cunamijem. Agencija Xinhua je navela da oko 33.000 kineskih građana živi u pet najteže pogođenih prefektura, a evakuacija je organizovana "zbog ozbiljosti i nesigurnosti koja vlada poslije akcidenta u nuklearnoj centrali Fukushima“, prenijela je agencija.

Predstavnica ministarstva vanjskih poslova u Pekingu Jiang Ju rekla je da je ambasada izdala hitno obavještenje svojim građanima da napuste ugrožene oblasti i vrate se u Kinu.

Autobusi su upućeni u četiri ugrožene oblasti, uključujući Mijagi i Fukushima, gdje se nalazi oštećena nuklearka. Kineski konzulat u Nigati, na zapadnoj obali, je saopćio da je poslato 20 autobusa radi evakuacije 900 osoba.

U Kini, kako je saopćeno, nije zabilježen povećan nivo radijacije na njenom tlu. Uz najavu da će i u naredna tri dana vjetrovi od Japana duhati prema Pacifiku, ocjenjeno je da, i ako bude radijacije u vazduhu, ona neće ići u pravcu Kine.

Kineski avioprevoznik Air China je obustavio današnje i sutrašnje letove za Tokio.

Predstavik kompanije je rekao da eventualna radijacija nije razlog obustave letova. Objasnio je da kompanija ne želi da avioni ostanu u Japanu zbog straha od naknadnih potresa.

Druge azijske aviokompanije saopćile su da nastavljaju normalno da lete za Japan.

I pored povećane zabrinutosti u Japanu zbog moguće radijacije, većina zemalja u regionu je saopćila da nije neophodno da kontrolišu nivo radijacije kod građana koji dolaze iz Japana. Jedino se takva mjera razmatra u Južnoj Koreji.