Papa
0

Eutanazija je "lažno rješenje" za patnju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedict XVI izjavio je u nedjelju da je eutanazija "lažno rješenje" za patnju, dajući svoje mišljenje u ogorčenoj debati oko sudbine komatozne žene čiji otac želi da ukloni njenu cijev za infuziju.

Tokom nedjeljne propovjedi, Benedict je izjavio da ljubav može pomoći u suprotstavljanju boli i da "nijedna suza onog ko pati i onih koji su uz njega nije izgubljena pred Bogom".

Benedict nije imenovao Eluanu Englaro, ali je bilo očigledno da misli na njen slučaj, koji mjesecima puni naslovnice italijanskih novina.

Englaro je u stanju vegetiranja od 1992. nakon saobraćajne nesreće. Tada je imala 20. godina.

Njen otac vodi deceniju dugu sudsku bitku za uklanjanje njene cijevi za infuziju: on tvrdi da je njegova kćerka obišla prijateljicu u komi kratko prije nesreće i izrazila je volju da odbije liječenje ako bude u istoj situaciji.

U julu je Vrhovni sud Italije presudio da njena cijev za infuziju može biti uklonjena, potvrđujući presudu nižeg suda. Italijanski ministar zdravstva, Maurizio Sacconi, u decembru je, međutim, objavio dekret kojim naređuje bolnicama širom zemlje da moraju voditi brigu o ljudima koji su u stanju vegetiranja.

Italija ne dopupšta eutanaziju korištenjem metoda kao što su fatalne doze lijekova. Pacijenti imaju pravo da odbiju liječenje, ali im nijedan zakon ne dopušta da imaju vlastitu volju u slučajevima kada ostanu bez svijesti.

Od Sacconijevog dekreta, barem jedna klinika je ponudila, i potom je odbila, da primi Englaro kako bi joj uklonila cijev za infuziju.

Sacconijeva intervencija izazvala je žestoke kritike, uključujući i one sudije Giuseppija Grechija, predsjednika milanskog žalbenog suda. U govoru u subotu, Grechi je odbacio svako političko uplitanje u pravosudna pitanja.

"Presude se mogu kritikovati. Ni zakonodavne ni izvršne ovlasti ne mogu, međutim, poništiti konačne presude", kazao je.

2007., Vatikan je osudio smrt Amerikanke Terri Schiavo kao "namjerno požurenu" i nazvao je uklanjanje njene cijevi za infuziju kršenjem principa hrišćanstva i civilizacije.

Ona je umrla 31. marta 2005. u bolnici na Floridi nakon što su njeni roditelji neuspješno osporili sudsku odluku da joj se ukloni cijev za infuziju.