Bruxelles
0

Eurozona o jačanju fonda za finansijsku pomoć

FENA
Ministri finansija članica eurozone na sastanku u ponedjeljak, 14. februara, razgovarat će o povećanju obima fonda za finansijsku pomoć prezaduženim članicama i načinima za sprečavanje mogućih novih kriza, ali je malo vjerovatno da će konačne odluke biti donešene prije marta, objavili su izvori iz eurozone.

Na sastanku u Bruxellesu 14. februara, ministri finansija zemalja koje kao valutu koriste euro i predsjednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, pokušaće da postignu napredak u dogovoru u vezi s novim, sveobuhvatnim mjerama protiv dužničke krize država, prenosi Reuters.

Među te mjere spada i povećanje obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), koji je stvoren u maju 2010. s 440 milijardi eura za pomoć prezaduženim članicama eurozone, kako bi se povećao njegov kapacitet kreditiranja i povećala fleksibilnost u pogledu trošenja sredstava.

Povećanje obima fonda EFSF glavna je tema razgovora u eurozoni već mjesecima, otkad je postalo jasno da njegov stvarni kapacitet kreditiranja iznosi samo oko 250 milijardi eura, a ne 440 milijardi eura, usljed garancija koje su ugrađene u fond, a potrebne su da bi se zadržao najviši kreditni rejting "AAA".