Svijet
0

Europoslanici pozvali EU da kazni diktatore

FENA
Europoslanici su u četvrtak pozvali Evropsku uniju da kazni lidere autoritarnih režima dok još obavljaju svoju dužnost tako što će zamrznuti njihovu financijsku i nepokretnu imovinu i onemogućiti da njihova djeca studiraju u Evropi.

Europoslanici traže od EU-a da "oduzme pravo autoritarnim liderima i njihovim saradnicima pravo na imovinu i kapital" na teritoriji Unije i da ih spriječi da "šalju članove svoje porodice u zemlje EU-a kako bi tamo studirali". Oni zahtijevaju, također, da im se zabrani viza.

Autor rezolucije liberalni Britanac Graham Watson smatra da EU treba reći diktatorima da im neće "pomagati da peru svoje nepošteno stečeno bogatstvo". Pozivajući se na primjer Muamera Gadafija i Tunižanina Zinea el-Abidina Ben Alija, čiju je imovinu EU zamrznuo kada su bili svrgnuti, Watson smatra da bi trebalo ranije djelovati.

"Treba da prekinemo s licemjernim stavom Evropske unije prema liderima autoritarnih režima", smatra Watson. "Javno osuđujemo njihova kršenja ljudskih prava, a dopuštamo da svoj novac drže u našim bankama, da posjeduju imovinu na našim teritorijima, da posluju s našim preduzećima i provode odmore u našim turističkim mjestima."

Neobavezujuća rezolucija nije precizna što se tiče kriterija određivanja "autoritarnih lidera".

Neki, poput bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, izloženi su takvim sankcijama. Ali poslanici ne preciziraju koja bi još imena željeli staviti na listu, dok redovno kritiziraju stanje ljudskih prava u zemljama kao što je Rusija i Kina, čiji su lideri redovno s velikom pompom dočekivani u Evropskoj uniji.